Tietgenkollegiet, Ørestaden, København. Lundgaard & Tranberg Arkitekter AS. Den indre gårdshagen. Foto: Lundgaard & Tranberg
Foto: Lundgaard & Tranberg

Et bofellesskap for vår tid

Tietgenkollegiet Studentkollektiv, København

Arkitektene Lundgaard & Tranberg fikk frie hender til å tegne et nytt studentkollektiv i Ørestaden utenfor København. Resultatet er en nytenkende og gjennomført arkitektur som gir tydelige rammer for både fellesskap og privatliv, sier Ellen Ledsten.

Ørestaden er en nyetablert bydel i København som er planlagt å romme 100 000 mennesker – i nye boliger, studieplasser og arbeidsplasser – i løpet av de neste 20 årene. Det enorme prosjektet er blitt kritisert for å være overplanlagt og vakrere sett fra luften enn fra et menneskelig perspektiv. I dette strømlinjeformede bymiljøet har arkitektkontoret Lundgaard og Tranberg brutt med det strenge byprogrammet og tegnet et sirkulært bygg rundt en stor hage. 

“Sirkelformen er velegnet for et bofellesskap; formen styrker ideen om det sosiale.”

Tietgenkollegiet sto ferdig i 2007 og er et eksklusivt bokollektiv for studenter, initiert og finansiert av Nordea Fonden. Fondet stilte ubegrensede midler til disposisjon, noe man kanskje kunne forestille seg ville friste til arkitektonisk løssluppenhet, men arkitektene har utviklet et konsistent og enkelt boligkonsept der graden av felleskap og privatliv er godt balansert og innbyr til naturlig samvær. De begrunner valget av sirkelformen med at den er velegnet for et bofellesskap; formen styrker ideen om det sosiale. Ingen lange ganger eller blindveier, og likeverdige betingelser for alle boligenheter og grupper. 

Inngangsplan, 1. etasje. 1. Hovedinngang. 2. Resepsjon. 3. Kontor. 4. Verksted. 5. Sykkelparkering. 6. Møterom. 7. Kjøkken. 8. Forsamlingsrom. 9. Musikkrom. 10. Studierom. 11. Internettkafé. 12. Postrom og vaskeri. 13. Forplass. 14. Rampe til kjeller. 15. Amager fellesområde. 16. Landskapskanal. 17. Terrasse. 18. Gårdsrom. 

Inngangsplan, 1. etasje. 1. Hovedinngang. 2. Resepsjon. 3. Kontor. 4. Verksted. 5. Sykkelparkering. 6. Møterom. 7. Kjøkken. 8. Forsamlingsrom. 9. Musikkrom. 10. Studierom. 11. Internettkafé. 12. Postrom og vaskeri. 13. Forplass. 14. Rampe til kjeller. 15. Amager fellesområde. 16. Landskapskanal. 17. Terrasse. 18. Gårdsrom. 

Entrance level plan, ground floor. 1. Main entrance. 2. Reception. 3. Office. 4. Workshop. 5. Bicycle parking. 6. Meeting room. 7. Kitchen. 8. Assembly room. 9. Music room. 10. Study room. 11. Internet café. 12. Mail room and laundry. 13. Entrance plaza. 14. Ramp to basement. 15. Common. 16. Landscape canal. 17. Terrace. 18. Courtyard. 

Typisk etasje. 19. Oppgang. 20. Branntrapp. 21. Felleskjøkken. 22. Utstyrsrom. 23. Fellesstue. 24. Handikapbolig.

Typisk etasje. 19. Oppgang. 20. Branntrapp. 21. Felleskjøkken. 22. Utstyrsrom. 23. Fellesstue. 24. Handikapbolig.

Typical floor plan. 19. Staircase. 20. Fire escape stair. 21. Shared kitchen. 22. Utility room. 23. Shared living room. 24. Disabled unit.

Situasjonsplan. 1. Tietgenkollegiet. 2. Det Kongelige Bibliotek. 3. Københavns Universitet. 4. Boliger. 5. Metro. 6. Universitetsplassen. 7. Landskapskanal.

Situasjonsplan. 1. Tietgenkollegiet. 2. Det Kongelige Bibliotek. 3. Københavns Universitet. 4. Boliger. 5. Metro. 6. Universitetsplassen. 7. Landskapskanal.

1. The Tietgen Dormitory. 2. The Royal Danish Library. 3. Copenhagen University. 4. Residental buildings. 5. Metro. 6. University plaza. 7. Landscape canal.Site plan. 

Hovedplanen

Den sylindriske syvetasjes formen er delt inn i fem segmenter. Mellom hvert av disse ligger heis og trappetårn. Alle etasjer er bundet sammen horisontalt med gangsoner som åpner seg med store glassvegger mot den indre hagen. 

Alle enkeltrommene ligger mot den ytre fasaden. De er markert med små sprang og variasjoner, slik at hvert rom fremheves, og det er lagt mye arbeid i å sikre god lydisolasjon mellom rommene. Boligene er inndelt i grupper på elleve enheter, og felleskjøkken, felles oppholdsrom og vaskerom krager innover i gårdsrommet. Oppå de utkragede kassene er det etablert takterrasser. Plasseringen av fellesrommene varierer fra gruppe til gruppe og er etasjevis rotert, slik at det oppnås stor variasjon i fasaden.

På bakkeplan ligger administrasjonen og de store felles funksjonene med kafé, festsaler, musikkrom og ellers hva beboerne måtte bli enige om å benytte arealene til. Hele første etasje er tilbaketrukket med glassvegger fra gulv til tak, som en transparent ”glassokkel”.

Materialvalget utvendig er eksklusivt, med tombakkledning, heltre eik i vindusomramminger og skodder, og plasstøpt betong som hovedmateriale. 

En typisk studenthybel.

En typisk studenthybel.

A typical dorm room.

Alle enkelthyblene er like. Dusjnisjen fungerer som romdeler. Foto: Lundgaard & Tranberg

Alle enkelthyblene er like. Dusjnisjen fungerer som romdeler.

All individual rooms are the same. The shower cubicle works to divide the space.

Foto: Lundgaard & Tranberg

Boligrommene

Planløsningen i leilighetene er like enkel som hovedprinsippet for bygget. Fra badet stikker dusjvolumet ut som en liten buet romdeler og skiller inngangspartiet fra resten av rommet. I forlengelse av dusjvolumet løper en kryssfinérvegg med generøse skap over sovesofa og studieplass. Et mobilt skap, festet i en skinne, gir mulighet for variasjon i møbleringen. 

Gulvet er av magnesitt og veggene av fløyelsglatt betong. Den hvitpigmenterte møbelveggen og de store vinduene med heltrekarmer og skodder av eik er egentlig innredning nok. En seng, en pult, og rommet er komplett. Lite, enkelt, funksjonelt og fascinerende vakkert. 

Et viktig prinsipp for dette kollektivet, som så mange andre, er at matlaging og bespisning gjøres i felleskap. Ingen behøver å lure på om de skal gå ut til de andre, man er nødt til det for å få mat. Hver beboer har sine to hyller i kjøleskapet, og et eget lite skap, men ofte blir beboerne enige om et system for å lage felles mat. 

Fra felleskjøkkenet. Alle beboere i de ulike bofellsskapene sier det samme: Måltidene er det aller viktigste for fellsskapet.  Foto: Lundgaard & Tranberg
Foto: Lundgaard & Tranberg

Fra felleskjøkkenet. Alle beboere i de ulike bofellsskapene sier det samme: Måltidene er det aller viktigste for fellsskapet. 

From the communal kitchen. All co-housing inhabitants say the same thing: Shared meals are the most important thing for building a sense of community.

Kjøkkenet bærer preg av å være et storkjøkken, industrielt og til dels upersonlig – men noe så banalt som fargede stoler gir personlighet og hygge til rommet. Det fylles av menneskene og maten, og da er kanskje et stort langbord og en kjøkkenbenk det eneste man trenger.

Fellesstuene kan innredes etter beboernes ønsker, enten de vil ha felles TV-stue eller biljardrom. I tillegg til å omgås de andre elleve i sin gruppe, kan man fritt bevege seg inn i andre områder. Fra gårdsrommet ser man rett inn i alle kjøkken, og kan dermed enkelt organisere og invitere til en liten fest om man skulle ønske det. 

Kvalitet og ideer for fremtiden

Det kan tenkes at dette studenthuset provoserer med sine tombakkledde fasader og kompliserte utkragninger, påkostede hage og dyre lokalisering… Men dette bygget er mye mer enn dyre materialer og avanserte konstruksjoner.

Tietgenkollegiet er ikke minst et visjonært eksempel på hva og hvordan vi kan bygge i dag. Det romslige budsjettet har gitt arkitektene mulighet til å sprenge grenser og komme opp med et konsept og en arkitektur som tilfører samtiden noe. Bygget er planlagt for langsiktig bruk og hard påkjenning, og antakelig vil de varige materialene og solide detaljene betale seg i det lange løp. Og de vil glede mange unge mennesker og gi dem en følelse for betydningen av god materialkvalitet. 

De påkostede materialene er imidlertid ingen forutsetning for et godt bokollektiv. Hovedideen – den runde formen, mye innsyn og organisering i mindre grupper – er tilstrekkelig for å oppnå samme sosiale resultat. Naturlig kontakt mellom gruppene er også en forutsetning for at dette kollegiet har blitt så vellykket. ”Det individuelle og felleskapet vektes likeverdig som bilde på at de to begreper i vår tid betraktes som hverandres forutsetninger”, som arkitektene sier i sin konkurransetekst. Tiden er overmoden for å se på kollektivet i ny og tidsriktig form. Tietgenkollegiet burde inspirere mange til nettopp det.

Tietgenkollegiet, Ørestaden, København. Lundgaard & Tranberg Arkitekter AS. Den indre gårdshagen. Foto: Lundgaard & Tranberg
Foto: Lundgaard & Tranberg

Tietgenkollegiet, Ørestaden, København. Lundgaard & Tranberg Arkitekter AS. Den indre gårdshagen.

Tietgenkollegiet Student Housing, Copenhagen. Lundgaard & Tranberg Arkitekter AS. The inner courtyard garden.

Tietgenkollegiet, København. Enkeltrommene ligger mot utsiden. Formen er inspirert av tradisjonell kinesisk tolou-bebyggelse. Foto: Lundgaard & Tranberg

Tietgenkollegiet, København. Enkeltrommene ligger mot utsiden. Formen er inspirert av tradisjonell kinesisk tolou-bebyggelse.

Tietgenkollegiet Student Housing, Copenhagen. The form is inspired by traditional Chinese tolou-buildings.

Foto: Lundgaard & Tranberg
Tietgenkollegiet, København. Fellesrommene vender inn mot gården, så man alltid kan se hvor det er fest... Foto: Lundgaard & Tranberg

Tietgenkollegiet, København. Fellesrommene vender inn mot gården, så man alltid kan se hvor det er fest...

Tietgenkollegiet Student Housing, Copenhagen. Shared rooms face the inner courtyard, so you can always see where there's a party...

Foto: Lundgaard & Tranberg
Fra Tietgenkollegiet i Ørestaden, København.   Foto: Lundgaard & Tranberg
Foto: Lundgaard & Tranberg

Fra Tietgenkollegiet i Ørestaden, København.  

From Tietgenkollegiet Student Housing, Ørestaden, Copenhagen. 

English Summary
Shared housing for our time
Tietgenkollegiet, Copenhagen

By Ellen Ledsten

In the middle of the strictly planned new developments of Copenhagen’s Ørestaden, architects Lundgaard & Tranberg have inserted a circular building, centred on a shared garden. The Tietgenkollegiet student housing was completed in 2007, generously financed by the Nordea Fonden. The project balances social and private life, with all individual rooms along the outside of the circle and all common rooms facing the inner garden, so you can always look across and see who’s having a party...

Ellen Ledsten
Ellen Ledsten er interiørarkitekt MNIL, driver Ledsten Arkitektur AS og er interiørmedarbeider i Arkitektur N.
Et bofellesskap for vår tid
Publisert på nett 06. februar 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2013. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.