Little Norway

Etter 123 år vender stavkirkepaviljongen hjem fra USA til Orkdal, hvor den skal repareres og bygges opp igjen av frivillige. Tre på reise.

På verdensutstillingen i Chicago i 1893 valgte Norge å presentere en modulbasert stavkirkeimitasjon tegnet av arkitekten Waldemar Hansteen. Paviljongen ble bygget på Strandheim Brug i Orkdal, under ledelse av gründeren og arkitekten Christian Thams. Etter verdensutstillingen har paviljongen en historie som sommerhus for flere prominente eiere, før den i 1935 ble kjøpt av norskamerikaneren og norgesfantasten Isak Dahle. Rundt stavkirkepaviljongen bygde han opp museumsparken ”Little Norway”, som skulle formidle norsk kultur og lenge var en populær attraksjon for norskamerikanere. Etter at ”Little Norway” ble lagt ned i 2012, ble en redningsaksjon igangsatt fra Norge. Et lag med pensjonister skal nå gjenreise paviljongen i Orkdal.

Under Oslo Arkitekturtriennale 2016 viste Galleri Rom utstillingen ”Little Norway”. Kunstnerkollektivet Bureau Detours (DK) og arkitektkontoret Gamle3Hus (N) har i samarbeid med pensjonistene fra Orkdal laget en utstilling med utgangspunkt i stavkirkepaviljongen. ”Little Norway” er første del av Galleri ROMs REPAIR-prosjekt, som utforsker reparasjon og tilhørighet. 

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”. Foto: Are Carlsen
Foto: Are Carlsen

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”.

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”. Foto: Are Carlsen
Foto: Are Carlsen

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”.

Foto: Are Carlsen
Foto: Are Carlsen

Hvem er alle de som reparerer?
De er dugnad.

+

Paviljongen er plastisk, den er industrihistorie, den er representant for norsk kultur, den er lysthus, den er kortbule, den er kinosal. Den er ikke fredet. Den er ikke fri. Den er ikke hjemme. Den er likevel hjemme.

+

De som er dugnad vet ikke hva paviljongen skal brukes til, men de vet at den skal brukes. En spade er en spade, sier de. De er delt i ulike arbeidslag, og nærmer seg bitene av den gamle bygningen med en pragmatisk holdning bare eldre kan unne seg. De er i det felles prosjektet og restaurerer. De har funnet sin plass. Det er snart slutt. Grunnstokkene, stavene, trevirket som vokste og råtnet uendelig sakte. De reparerer århundret. De restaurerer paviljongen fra attennitti-tallet, det som måtte ut, råten.
Håndverket, arbeidet beundrer de. Av hvilket materiale er det gjort.

+

I det nedlagte trelastlageret som ikke kan betraktes som noe annet enn fellesskap, klapper de treskjæreren på skuldrene og sier, her hører du til. Luften er fylt av lyd. Hender som arbeider frakoblet. Gavler og staver som repareres. På en stabel med gammel plank tegner treskjæreren et riss av drager som aldri skal brøle, støvet som faller over tegningen er rester av kjærlighet. Lyset som faller over støvet er gammelt, skyggen over lyset er hendene hans. De er grove, og han vet bedre enn på lenge hvor de hører til. Det er hendene som, uten å ense det, griper sag, hammer, stemjern og skjærer dragehodene løs.


Fra “En paviljong, en dirrende dugnadsånd (søtten fragmenter og fire fotnoter fra en usannsynlig historie)”, tekst av Lars Haga Raavand til utstillingen på ROM.

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”. Foto: Are Carlsen
Foto: Are Carlsen

Fra Galleri Rom-utstillingen ”Little Norway”.

Fakta

 Mer om REPAIR, se www.romrepair.no

English Summary
Little Norway – from 1893 and back again

ROM gallery

At the world’s fair in Chicago in 1893, Norway presented a prefabricated imitation stave church, designed by architect Waldemar Hansteen and produced at Strandheim saw mill in Orkdal. Following the fair, the Norwegian pavilion was moved and used as a summer house until it was bought by American Isak Dahle, who made it the centrepiece of his “Little Norway”, a museum park in Wisconsin meant to present Norwegian culture.

Little Norway was finally closed in 2012, and thanks to a private initiative by a group of enthusiasts, the pavilion is now back in Orkdal, being restored by a large group of volunteers.

This autumn ROM gallery in Oslo exhibited parts of the pavilion as part of the Oslo Architecture Triennale 2016.

Little Norway
Galleri ROM for kunst og arkitektur
Galleri ROM er et uavhengig galleri som formidler innovativ arkitektur i skjæringspunktet med kunst, med skiftende utstillinger i kombinasjon med kursvirksomhet, forelesninger, debatter og…les mer
Little Norway
Publisert på nett 20. februar 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 7-8 – 2016. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.