Artikler / Leder

Norsk arkitekturkanon 1969-2019. Er du uenig? Da tar du feil.

I 1968 markerte redaktør Christian Norberg-Schulz Byggekunsts 50-årsjubileum med å etablere en norsk arkitekturkanon. Ved å velge ut en eller flere bygninger fra hvert år fra 1919 og fremover, skrev Norberg-Schulz sin egen versjon av nyere, norsk arkitekturhistorie.

Når jeg nå gjentar øvelsen femti år senere, er det ikke bare for å gi et vennlig nikk til norsk arkitekturs mest fremtredende tenker. Men også som en anerkjennelse av viktigheten av at noen sier hva som er bra eller dårlig, rett eller galt, i et fag.

Når man leser tekstene til CNS eller hans samtidige (som min bestefar Odd Brochmann), kan man få inntrykk av at dette var ganske dogmatiske og gammeldagse typer. Den godeste Odd skrev jo like godt en bok som bare het Om stygt og pent, en skråsikker innføring i smak som en objektiv størrelse. 

Var de mer ironiske og åpne enn man får inntrykk av? Jeg vet ikke. Men i mange år tenkte jeg uansett at disse politisk ukorrekte fagfolkene var viktigst i kraft av den diskursen de inngår i. At enkeltbidragene er relativt uvesentlige, men at de sammen utgjør en viktig tradisjon – at arkitektfaget profitterer på urokkelige skikkelser som står i tydelig silhuett mot historiens horisont. Som kaster en skygge inn i ettertiden. Som du kan velge å arbeide i ly av. Eller tre ut av. 

Men jeg vet ikke, jeg. CNS’ kanon fra 1968 står seg ganske godt, ikke bare som diskusjonsbidrag, men som fasit. Og selv om det i mange tiår har vært både kulturelt motstrøms og ganske komisk med en bok som diskvalifiserte personlige preferanser som avvek fra en satt norm – hadde ikke farfar rett? Sagt på en annen måte: Jeg ser fortsatt verdien av en kanon som et utgangspunkt for diskusjon. Men det hadde ikke vært noe poeng i å lage en liste som dette hvis jeg ikke oppriktig mente følgende: Dette er ikke et debattinnlegg. Det er Norges fremste ekspertise innen de tre fagdisiplinene arkitektur, interiør og landskap som har gjort opp status. Er du uenig, tar du feil. 

- Gaute Brochmann

Byggekunst nr. 3 1923.

Byggekunst nr. 3 1923.

Arkitektur N / Byggekunst nr. 6 2019.

Arkitektur N / Byggekunst nr. 6 2019.

Fakta

Christian Norberg-Schulz arkitekturkanon finer du her: 1968 - nr. 7-8

Norsk arkitekturkanon 1969-2019. Er du uenig? Da tar du feil.
Gaute Brochmann
Gaute Brochmann (f. 1980) er arkitekt MNAL og redaktør for Arkitektur N (fra desember 2017). 
Norsk arkitekturkanon 1969-2019. Er du uenig? Da tar du feil.
Publisert på nett 09. desember 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 6 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.