Thilo Schoder

Avantgarde-arkitekter som kom til Norge og ble glemt

Historien om Thilo Schoder er historien om avantgarde-arkitekter som kom til Norge og ble glemt. Han hadde Türingens største arkitektkontor i begynnelsen av 1930-tallet, og han hadde vært den belgiske arkitekten van de Veldes mesterelev. Men han hadde store problemer med å bli opptatt som medlem av Norske arkitekters landsforbund da han kom til Norge før krigsutbruddet. 

I Norge kjenner få til hva han har tegnet i Tyskland. Og i Tyskland har får eller ingen kjennskap til det han har laget i Norge Der er i det hele tatt få som kjenner til at det var i Norge han havnet etter at Hiter begynte sin klappjakt på funksjonalistene.

Men nå er interessen for Thilo Schoder begynt å våkne, både i DDR og i Norge. Historien og Thilo Schoder er historien om et menneskes dramatiske livsskjebne. Og det er historien om den moderne arkitekturens fremvekst og kår i mennomkrigstiden.

Thilo Schoder
Thilo Schoder
Thilo Schoder
1
Thilo Schoder
Thilo Schoder
2
Thilo Schoder
Thilo Schoder
3
Thilo Schoder
Publisert på nett 20. februar 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 7 – 1989. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.
Stikkord Edvard Munch