Alt om min mur
  • Tittel: Norsk Murarkitektur
  • Forfatter: Finn Hakonsen, Einar Dahle, Torben Dahl og Ole H. Krogstrand
  • Utgivelsesår: 2009
  • Forlag: Gyldendal Akademisk
  • Antall sider: 272

”Å være en arkitekt er å være en oppdager. Som arkitekt er du bare unntaksvis en oppfinner, men en oppdager er du nær sagt hver dag. Oppdagelsene kombineres med innlevelse, råhet og kunnskap, og slik kan du skape noe som blir ditt eget gjennom din evne til å kombinere og utnytte de mulighetene som ligger for dine føtter.”

Det skriver Einar Dahle i en av de mange lesverdige tekstene han har bidratt med til denne boken. Dahle har i over tjue år hatt en fast spalte i tidsskriftet MUR, der flere av artiklene i boken Norsk Murarkitektur er hentet fra. 

Det er et sterkt fagmiljø innen murarkitektur som står bak denne antologien. Foruten Dahle (f.1946) står også Finn Hakonsen (f. 1946), Torben Dahl (f.1942) og Ole H. Krogstrand (f.1942) som hovedforfattere; de to førstnevnte med solid erfaring med mur både fra arkitektpraksis og akademia, mens mange praktiserende arkitekter vil kjenne sivilingeniøren Krogstrand som tidligere leder av det nå nedlagte Mursenteret. Han har fortsatt som mur-orakel i byggutengrenser.no, bransjeforeningen for mur- og betongbransjen i Norge. Denne boka er da også gitt ut i samarbeid med Byggutengrenser. 

Nå vil kanskje noen tenke: En partisk bok forfattet av eldre menn – det lover ikke godt. Men så er det faktisk helt motsatt! For som arkitekt er man nettopp oftest en oppdager, og da må man lete godt. Arkitekter i Norge har lang tradisjon for å samarbeide med håndverkere og deres bransjeorganisasjoner for å avdekke materialenes muligheter. Og faget vårt har fortsatt et mester-svenn element, hvor viktig kunnskap om materialer og detaljering overføres fra de eldre arkitektene til de yngre. Med standardisering av produkter og detaljer er dette kanskje på vikende front. Men samtidig: prosessene i byggeriet er stadig mer komplekse, og de forandrer seg raskt. Da er hvordan man skaffer seg informasjon noe av det viktigste man som arkitekt kan lære seg. Hvis temaet er mur, er det beste man kan gjøre å diskutere med erfarne murfolk.

Denne boka inneholder nesten alt man kan lure på om mur. Vi får for eksempel fine historiske drypp om murtvang og kalkmørtel, om Arneberg og Poulsson og om ulike munkeforband. Murfeltet er omfattende og den tekniske kunnskapen er mangfoldig og nyttig. Formater, brenninger, leirtyper, fuger, puss og ikke minst teglveggens oppbygging – skallmur, forblendingsmur, diafragmavegger – boka gir god innføring i alt dette, så vel som fugetyper, pusstyper og mye annet. Murblokken er også grundig omtalt, her beskrives både hvordan Lecaen popper som popkorn og hvordan Siporexen gjærer og hever. De yngre forskerne Tommy Kleiven og Anne Sigrid Nordby kommer med viktige bidrag til diskusjonen om mur og miljø: om henholdsvis termisk masse og mur i et gjenbruks- og livsløpsperspektiv. 

Samlingen av tekster og byggverk er umake og står litt hulter til bulter, noe som kan være irriterende hvis man leser boka fra perm til perm, eller hvis man leter etter en bestemt artikkel. Som praktbok for norsk murarkitektur overbeviser den ikke, til det er den for ujevn i både tekst og verkutvalg. Men dette har heller ikke vært hovedintensjonen. Norsk Murarkitektur er ment som en inspirasjonsbok og en oppslagsbok for arkitekter og arkitektstudenter, og som dette fungerer den strålende. 

Boka presenterer mange inspirerende eksempler på arkitektur i mur, både kjente landemerker som Oslo Rådhus og St. Halvard kirke, og mindre kjente, men betydelige verk som Åssiden kirke av Harald Hille og Odd Kjeld Østbye, og Erkebispegården av Nils Henrik Eggen. Nyere murarkitektur er fint representert ved blant annet Carl Viggo Hølmebakk, Knut Hjeltnes og Jensen & Skodvin. 

Omtalen av de enkelte byggverkene gir mye kunnskap om murens uttrykk. Her finner man for eksempel at Lund og Slaatto på Trones Gård ”nupper” fasadene med relieffstein, som Eliassen og Lambertz-Nilssen gjorde det i Sjøfartsmuseet. Trones gård mures med baksiden av teglen ut, som Bengt Espen Knutsen gjorde det i husgruppen i Slemdalsveien og som Lund og Slaatto også gjør det tredve år senere, i teknisk Sentral på Gardermoen – med Jan Olav Jensen og Børre Skodvin som prosjektledere. 

Norsk arkitektur har en levende og kontinuerlig tretradisjon. Det er en viktig grunn til at norsk arkitektur får positiv oppmerksomhet utenfor landets grenser, har jeg hørt noen hevde. Det er sikkert riktig. Men Norge har også en levende og kontinuerlig murtradisjon som det er verdt å ta vare på. Denne boka bekrefter styrken i tradisjonen, og bidrar med sitt mangslungne innhold til å holde kunnskapen levende, til glede for nye generasjoner.

Alt om min mur
Sissil Morseth Gromholt
Sissil Morseth Gromholt er Sivilarkitekt MNAL med diplom fra AHO og jobber i PUSHAK AS. PUSHAK AS ble etablert i 2008 og eies og drives av…les mer
Alt om min mur
Publisert på nett 12. mars 2020. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 2 – 2013. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.