Arkitekturguide for Göteborg
  • Tittel: Guide till Göteborgs Arkitektur
  • Forfatter: Claes Caldenby, Gunilla Linde Bjur, Sven-Olof Ohlsson
  • Utgivelsesår: 2006
  • Forlag: Arkitektur Förlag AB
  • Antall sider: 288

Göteborgs nye, hvite arkitekturguide er et forfriskende bekjentskap, med sin rene grafiske utforming, sine skarpe fargebilder og presise kart. Tidsskriftet Arkitekturs mangeårige redaktør og professor i arkitekturens teori og historie, Claes Caldenby, har skrevet innlednings- og områdekapitlene og en stor del av objektbeskrivelsene. De øvrige objektomtalene er skrevet av professor Gunilla Lunde Bjur og arkitekt Sven-Olof Ohlsson, sistnevnte ved Göteborgs byplankontor. Krister Engstrøm har tatt samtlige bilder, som er av høy kvalitet. I guiden beskrives 450 bygninger og bygningsanlegg, og forfatterne har hatt en bred pedagogisk tilnærming. De har ønsket en blanding av det unike og det typiske, med en målsetting om å beskrive både det «gøteborgske», den historiske bakgrunnen og hvordan områdene i byen har utviklet seg siden Göteborg fikk sin privilegerte bystatus i 1619.

Guiden er ordnet geografisk i 13 bydeler, fra det historiske sentrum og utover. Grafisk er all tekst i hovedsak plassert  på venstresidene, med små tegninger innpasset i en romslig venstremarg, mens fotografiene er konsekvent plassert på høyresidene. Dette grepet gir en fleksibel og økonomisk tilpasning av teksten, som løper kontinuerlig. Det gir også en stor frihet til å variere størrelser og plassering av foto på bildesidene. De mange interiørene og detaljutsnittene øker informasjonsverdien ytterligere.

Hver områdebeskrivelse innledes med et bykart, som nok kunne hatt noen flere gatenavn og områdenavn, selv om forfatterne har ønsket å gjøre dem så rene som mulig. Man savner også et oversiktskart over hele Göteborg som viser relasjonen mellom de ulike områdene. 

En 12-siders innsiktsfull artikkel om Göteborgs arkitektur er Caldenbys introduksjon til guiden. Artikkelen er meget velskrevet, men lesbarheten ville nok vært enda bedre med noe mindre kompakt tekst. En visualisering i form av enkle kartfigurer hadde også hjulpet en nordmanns forståelse av byutviklingen – tatt i betraktning at en guide ofte brukes i korte perioder og ved travle besøk. De enkelte bydelene beskrives av korte, tosiders artikler som er fulle av informasjon. Studerer man kartene tålmodig, blir man tatt med på en spennende reise i tid og rom – i stadig større sirkler rundt det opprinnelige sentrum. 

Den valgte layouten gir frihet til å beskrive mye eller lite om hver enkelt bygning, og dette fungerer fint. Basisopplysningene om arkitekt og byggeår er elegant integrert i teksten, og jeg vil særlig berømme litteraturhenvisningene til de fleste objektene, som gir anledning til å gå i dybden. De levende tekstene er preget av inngående detaljkunnskap og arkitekturforståelse. Forfatterne har evnet å fokusere på det vesentlige, og det er tydelig at det er skrevet av erfarne skribenter og arkitekter. 

Guide till Göteborgs Arkitektur er meget innholdsrik og grundig gjennomarbeidet. Den framhever arkitekturens og byplanens betydning som historiefortellende elementer og som viktige referanser i fellesskapets rom. Den bør bli et selvfølgelig reisefølge for arkitekter og kulturinteresserte gjester til byen – og forhåpentlig en bruksbok for byens egne innbyggere.

Helge Solberg
Helge Solberg, førsteamanuensis og faglærer ved Institutt for byggekunst, prosjektering og forvaltning, NTNU.
Arkitekturguide for Göteborg
Publisert på nett 21. februar 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 7 – 2006. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.