Intens designinteresse
  • Tittel: Krysset
  • Forfatter: Anders Malm
  • Utgivelsesår: 2016
  • Forlag: Flamme Forlag
  • Antall sider: 172

Romanen Krysset er Anders Malms tredje bok. Her møter vi Bas, en ung mann i Oslos kreative miljø. Han har regissert tre vellykkede reklamefilmer for norsk møbelbransje, og inntektene gir ham frihet til å dyrke seg selv. For Bas er kroppen og livet et prosjekt, som skal formes og bearbeides som et produkt. 

Sammen med den vakre kjæresten Iso fester og trener Bas seg gjennom livet, og betrakter andre i det samme miljøet med ironisk distanse. Bas er fascinert av teknologi og industriell produksjon, og definerer seg selv gjennom sin samling av klassiske designmøbler. Aller høyest setter han Fredrik Kaysers lenestol “Krysset” fra 1955, som han betrakter som det ultimate designprodukt. I leiligheten på Skarpsno iakttar han hvordan lyset faller på møblene til bestemte tider, han gransker detaljer og kjæler med materialene. 

Men når Iso får et lengre arbeidsoppdrag i utlandet begynner det å rakne for Bas. En skjellsettende opplevelse på trikken fører ham inn i et prosjekt hvor selvrealiseringen gjennom designmøblene tas til nye høyder og over i det absurde. 

Krysset tar oss med inn i en verden hvor detaljer i designmøblenes konstruksjon, materialer og overflater blir tillagt ekstrem viktighet. Gjennom de detaljerte beskrivelsene av stolben og armlener, ryggskjold og huder får vi innblikk i denne unge mannens rasjonaliserte tilværelse. Følelser og menneskelig kontakt byttes gradvis ut med de kontrollerte prosessene i en stolkonstruksjon. 

På tross av en litt vel hyppig frekvens av metaforer, er boken både morsom, lettlest og fiffig. Forfatteren viser god forståelse for og kunnskap om designklassikerne. Historien blir drevet fremover av de detaljerte beskrivelsene av interiører, sanselige opplevelser og designobjekter. Forfatteren lar Bas se møblene i en større sammenheng, som barn av sin tid og som resultater av samfunnets omskiftninger. Dette er morsom lesning for arkitekter og designere. Og husk: En stol er tross alt bare en ting.

Foto: Einar Nilsson
Elisabeth Ellefsen
Elisabeth Ellefsen er interiør­arkitekt og designer. 
Intens designinteresse
Publisert på nett 30. september 2016. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 5 – 2016. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.