Melankoli og kollektiv
  • Tittel: Tett, ikke trangt
  • Forfatter: Esben S. Titland, Joakim Skajaa og Arild Eriksen
  • Utgivelsesår: 2014
  • Forlag: Pollen forlag
  • Antall sider: 22

Et samarbeidsprosjekt initiert av Eriksen & Skajaa arkitekter med illustratør Esben S. Titland har blitt til et tynt lite hefte, med store ambisjoner. Tanken bak utgivelsen var å lage en tegneserie som presenterte ideen om bofellesskap for en bred målgruppe, og som brøt med noen av forestillingene som rår om kollektive boformer. 

“Gjennom å vise enkle, hverdagslige situasjoner belyses praktiske, sosiale og økonomiske fordeler ved å tenke kollektivt.”

Utgangspunktet for tegneserien er en utgave av Eriksen & Skajaas egen publikasjon Pollen (nr. 2-2012), som fokuserte på bokollektiver. Her ble beboere i svenske og danske bokollektiver intervjuet, og innsikten har tilflytt denne lille tegneserien. Historien er innledningsvis ganske trist, og viser ensomhet hos noen, strev hos andre. –”Stadig flere i landet vårt bor aleine i små leiligheter, mens andre sliter med å få tiden til å strekke til med familie og arbeid. Mange savner noen å dele livets utfordringer med og vi mener at ulike former for bofelleskap byr på kvaliteter som ikke finnes i dagens boligproduksjon”, skriver forfatterne innledningsvis. Gjennom å vise enkle, hverdagslige situasjoner belyses praktiske, sosiale og økonomiske fordeler ved å tenke kollektivt. During fra vaskemaskiner i hver leilighet, ensomme mennesker som stirrer på lyset i vinduene hos hverandre eller et par med nyfødt barn som desperat prøver å finne et sted å bo – til en overkommelig pris – uten å få det til, fremstiller den urbane ensomheten. Felles vaskerom, naboer som kan hjelpe til med å bære møbler, nærheten mellom familie og fest, får en ny sjarm. Heftet er en samling med mange små drømmer, i en vev av små, hjemlige aksonometrier med biter av fortellinger, problemer og ønsker, som fører frem til bokollektivet som den smarte løsningen for et hyggeligere liv i byen. 

Du har kanskje sett Cris Wares tegninger for The New Yorker, hans Building Stories, eller andre tegneserier som kan ligne en del. Men denne handler om deg og dine venner, om barnefamilier og deres dagligliv i byen. Løsningen, bokollektivet, en gammel boform, fremstår som et nytt og attraktivt alternativ i dagens Norge. Sjelden har melankoli og kollektiv vært så kult – fordi det er så aktuelt.

Fakta

Tegneserien kan leses her: https://issuu.com/eriksenskaja...

Foto: Tommy Ellingsen
Einar Bjarki Malmquist
Einar Bjarki Malmquist er arkitekt MNAL og var fagredaktør i Arkitektur N frem til 2017.
Melankoli og kollektiv
Publisert på nett 06. oktober 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2014. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.