Scener fra et virkelig eventyr
  • Tittel: Niels Torp
  • Forfatter: Ingvar Mikkelsen og Frank Duffy
  • Utgivelsesår: 2011
  • Forlag: Pax Forlag
  • Antall sider: 302

Denne vakre boken om Niels Torp er foreløpig den siste i en påkostet og viktig serie om norske arkitekter. Serien ble innledet med monografien om Christian Grosch (2007), fortsatte inn i vår egen tid med bøkene om Kristin Jarmund (2008), Bengt Espen Knutsen (2009), Arne Henriksen (2010) og nå altså Niels Torp.

Ingvar Mikkelsen er kjent som en solid fagperson og en arkitekturskribent med skarp iaktagerevne og presise formuleringer. I denne boken viser han seg som dyktig biograf med saklig prosa. Det er først og fremst arkitekturen som angår ham og medforfatteren Frank Duffy – en kjent engelsk arkitekturskribent. Sammen tar de for seg det enorme tilfanget kontoret og personen Niels Torp byr på. Og lesningen er både informativ og interessant.

I korte pennestrøk får vi i det innledende kapittel vite mye om hovedpersonen og hans opphav, men også om dem han traff på sin vei. Niels Torp er sin egen lykkes smed. Riktignok er han født med sølvskje i munnen og en rekke av hjelpende hender rundt seg. Men han har smidd mens jernet var varmt, forvaltet sitt pund, brukt sitt talent og omformet familieforetaket Torp & Torp til et stort arkitektkontor, og gitt det sitt eget navn, heldigvis stikk i strid med dagens praksis hvor alt er gjemt bak snurrige begreper og forkortelser med svak gjenkjennelsesverdi.

Niels Torp er pytt og panne i Niels Torp AS og har hele tiden gjort det bedriftsrådgivere sier er umulig: å lede et foretak og samtidig stå for den tekniske utførelsen (skisser og prosjektering) av foretakets handelsvare, selve arkitekturverket. Selvsagt har han hatt støtte av dyktige medarbeidere. Men det er han som er strategen og tenkeren som holder på sine oppdragsgivere. Og det er ikke mange som gjør det etter ham. 

Boken mangler ikke stoff. Kontoret har jo produsert mengder av hus verdt å omtale, verdt å prise. Så listen av prisvinnende byggverk og prosjekter i ulike skalaer og størrelser er lang, veldig lang. Boken omtaler dem med resong, med flotte fotografier (overveiende av Jiri Havran) og oversiktlige tegninger, men også i denne boken savner jeg detaljen. Alt er ikke bare politikk og glansbilder, det er også knappenåler og håndverk. Niels Torp er politiker, han vil ikke ha høyhus i Oslo og orden på Filipstad, greit, men han er først og fremst arkitekt, som vet hvordan hus skrus sammen. Vi skulle så gjerne sett hvordan. 

Den feiende flotte hjørnegården for Fellesbanken i Karl Johans gate 27 imponerte mange i 1976. Niels Torp og hans medarbeidere, sjenerøst nevnt i teksten, satte en ny standard for infill, den ikke-solitære bygning. De fleste arkitekter den gang ville ha kontrastert det bestående radikalt og konstruktivt. Ikke Niels Torp. Han svarer Grand hotells flatevirkning i vegg og tak sjeldent vakkert, og kontoret har høstet mange priser nettopp for dette lykkelige grep. Ingvar Mikkelsens tekst er her som ellers i boken presis og dekkende, tenksom, dyp og ærlig. 

Den Norske Banks hovedkontor, forretninger og boliger på Aker Brygge omtales inngående, både av hovedforfatter og medforfatter Frank Duffy, i et eget kapittel ”The Office as the City” hvor Niels Torp berømmes for sin evne til å revitalisere ikke bare kontoret, men hele bydeler hvor ulike funksjoner kombineres scenografisk. Niels Torp fikk verdensberømmelse ved å erstatte den monofunksjonelle bygningstype med en aktiv hybrid, ”den skandinaviske modell”, den lagdelte by i høyden, transparent i alle betydninger av ordet.

Med berømmelsen kom de internasjonale oppdragene og innbudte konkurranser han har vunnet mange av. Internasjonalt får norsk arkitektur et løft med Niels Torp, som blir en døråpner for de mange andre som følger i hans spor. 

Nå er han kommet mellom to permer. Boken og serien vil stige i verdi og anseelse med stadig nye monografier. Vi håper derfor at seriens redaktør Ulf Grønvold og forlagsdirektør Bjørn Smith-Simonsen i Pax finner verdige kandidater og en økonomisk plattform for påfølgende utgivelser.

På mange måter er dette en eventyrbok fra virkeligheten for et bredt, interessert publikum; et flott bidrag til kulturen og arkitekturen alle de involverte har lykkes med! Bortsett fra detaljene.

Einar Dahle

Einar Dahle er sivilarkitekt MNAL og professor ved institutt for arkitektur på AHO.

Scener fra et virkelig eventyr
​Einar Dahle
Einar Dahle er sivilarkitekt MNAL og professor ved institutt for arkitektur på AHO.
Scener fra et virkelig eventyr
Publisert på nett 06. februar 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2013. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.