Ting som virker
  • Tittel: nr 4: Extreme Environments
  • Forfatter: Works That Work
  • Utgivelsesår: 2014
  • Forlag: Typotheque
  • Antall sider: 96

I sitt fjerde nummer har det nederlandske designbladet Works That Work tatt turen til Tromsø og områdene rundt for å undersøke hvordan mennesker kan overleve i ekstreme omgivelser. Hvordan bygger man opp samfunn så langt nord, i kulde og snøføyk? Forsiden prydes av en svær lofotensk fiskehjell, og etterfølges av gode, grundige artikler om lavvoer og samisk selvforsyningskultur. 

Works That Work er et designblad ulikt de fleste andre, uten glanset papir og dyre reklameplasser. I distribusjonsleddet er de også utradisjonelle. Tidsskriftet bruker Twitter til å skaffe enkeltpersoner som kan frakte blader fra et sted til et annet: social distribution, kaller de det. I bladets kolofon oppfordres også leseren til å låne bladet videre til så mange mennesker som mulig. I gjennomsiktighetens navn har de offentliggjort et kakediagram som viser hvordan magasinet finansieres. Redaksjonen har som mål å redusere reklameinnholdet og kanskje til og med fjerne det helt.

Bladet ånder antikapitalistisk idealisme, noe som også preger estetikken i hver utgave. Her er det ikke noe voldsomt produkt- eller merkefokus å spore. Detaljnivået er likevel høyt, for eksempel i artikkelen hvor Joar Nango og Silje Figenschou Thoresen presenterer lokale løsninger mot tøffe værforhold: et skinnstykke som festes med borrelås over låsen på et havnebygg i Grense Jakobselv for å unngå at den fryser fast; et flagg i Näätämö i Finland som postmannen heiser hvis han har levert post, for å indikere at det er verdt for beboeren å våge seg ut av huset; eller pallene i Pasvik som kan brukes til transport på ski, som utendørsmøbel for reingjetere eller som midlertidig verandatrapp.

Under vignetten Artefacts kan du lese om solspeilet på Rjukan, spesialstrikkede votter for utendørs øldrikking og et trafikktiltak i nord-Finland hvor reinsdyrenes gevirer blir dekket med refleksmaling. Poenget er å presentere menneskeskapte ting som har en nytteverdi utover det rent estetiske: redskaper som driver verden fremover. Visst skal disse omtales, men heller slik en nerd omtaler sin nyeste dings enn slik interiørblader pusher dilldall-estetikk.

Foruten de ekstreme værforholdene i det arktiske miljøet, har Works That Work nr. 4 undersøkt andre ekstreme miljøer: Boforholdene i verdens høyeste slum, skyskraperen Torre de David i Caracas i Venezuela, oppbyggingen av de midlertidige boområdene under den hinduistiske festivalen Kumbh Mela i Allahabad, og om det egentlig går an for mennesker å bo på Mars.

Magasinets universelle perspektiv er også tydelig i fotoreportasjen som sammenligner barns skolevei i fire forskjellige verdenshjørner. De sykles av mødre i Haag i Nederland, står opp halv fem om morgenen for å gå tre kilometer langs en dårlig grusvei i Zimbabwe, deler en rickshaw i India og fraktes av foreldre på sparkstøtting i Tromsø i Norge.

Min ene innvending mot dette overskuddsprosjektet handler om sjanger. Temaene som behandles i Works That Work er globale, relevante og aktuelle. Men de formidles i stor grad i samme format. Historiene rulles opp av en informert og autoritær fortellerstemme – som en gang i blant finner på et språklig sprell, men stort sett forholder seg nøkternt til oppgaven – og kanskje får vi noen få sitater her og der. Denne journalistiske metoden er allerede perfeksjonert i blader som The New Yorker, og gjør tekstene så ensrettede at de alle kunne vært skrevet av samme journalist. Det hadde vært spennende å se noe av den redaksjonelle lekenheten videreført i tekstene – det ville gjøre leseropplevelsen enda rikere.

Ting som virker
Solveig Nygaard Langvad
Solveig Nygaard Langvad er journalist og språkviter, og redaksjonell medarbeider i Arkitektur N.
Ting som virker
Publisert på nett 16. februar 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2015. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.