
Arkitekt:
Brøgger & Reine arkitektur AS
I arbeidet med det nye aktivitetsanlegget på Bekkestua har ungdommene som skal bruke anlegget vært involvert i både programmering og prosjektering.
- Ferdigstilt: 2006
- Adresse: Gamle Ringeriksvei 55, Nadderud idrettspark, Bærum
- Oppdragsgiver: Bærum kommune, Eiendomsforvaltningen
- Arkitekt: Brøgger & Reine arkitektur AS
- Medarbeidere: Lasse Brøgger, Anne-Stine Reine, begge sivilark. MNAL, Hans Kristian Moen
- Konsulenter: Multiconsult AS (akustikk), A.L. Høyer AS Oslo (bygg og brannteknikk), Kaare Skallerud AS (elektro), Ingeniørkontoret Ingenia AS (VVS).
- Brutto areal: 1 200 kvm BTA
- Kostnader: 15 mill. kr (byggekostnad ekskl. mva.)
- Fotokreditering: Simon Skreddernes, Lars Gartå, Nina Cathrine Haugen, arkitekten
- Miljøopplysninger
- Beregnet energiforbruk: 170 kWh/kvm BTA. Hallen er planlagt som en delklimatisert sone med oppvarming til åtte grader. Resten av bygget har normal komforttemperatur på 20 grader.
- U-verdier: Hallen har vegger av polykarbonat kanalplater med U-verdi=1,20 W/kvmK. Forøvrig: vegger: 0,22 W/kvmK, tak: 0,15 W/kvmK, dører/vinduer: 1,60 W/kvmK.
- Energikilder: Vannbåren varme med radiatorer og omluftsvarmere tilknyttet fyringsanlegg. Varmebehovet er i praksis begrenset til særlig kalde dager med overskyet vær.
- Ventilasjon: Hallen har behovsstyrt naturlig ventilasjon med luker oppe og nede, styrt fra CO2- og temperaturfølere. Servicebygget har balansert mekanisk ventilasjon.
- Andre tiltak: Det er ikke installert kjøling i bygningen. Gulvet i hallen er i støpt betong, og har kun isolasjon i randsonen. Gulvet vil derfor bidra til temperaturutjevning over døgnet. Om sommeren vil temperaturen holdes nede med forsert ventilasjon gjennom portene.
Arena Bekkestua i Nadderud idrettspark er et multianlegg for ungdom. Det har ca. 1000 kvm aktivitetsflate under tak og omtrent 3000 kvm utendørs. Siden åpningen i september har anlegget så langt gitt rom for aktiviteter som skating, BMX, inline, nysirkus, dans, konserter, moteshow med mer. Anlegget vil også være åsted for NM i street og miniramp i 2007. Arena Bekkestua har egen hjemmeside og gir idet dette skrives, 10 400 treff på Google.
Ungdomskulturen er i kontinuerlig endring. Anlegget må derfor være tilrettelagt for aktiv-iteter som er kjente i dag, men også kunne ta opp i seg og gi rom for ukjente handlinger: en kultur som skapes der og da. Med dette som utgangspunkt har vi tilrettelagt arealer med ulike bruksegenskaper, snarere enn å ta utgangspunkt i konkrete aktiviteter.
Ved å variere arealenes størrelse og bearbeidelsesgrad har vi forsøkt å etablere en passiv fleksibilitet for å imøtekomme et mangfold av aktiviteter. Tydeligst manifesteres dette i sammenstillingen av byggets to hovedvolumer, en delklimatisert hall tilrettelagt for røffe aktiviteter og et «innstikksbygg» med høyere bearbeidelsesgrad.
Vi har også arbeidet med å etablere grensesnitt mellom aktivitetene ved å la dem eksponere seg mot hverandre. Store porter i hallens langsider skaper en glidende overgang mellom utendørs og innendørs arealer. Glassflater og lysgjennomskinnelig plast (polykarbonat) gir også ulike former for eksponering.
Bygget har i snitt ca. 300 besøkende daglig. I tillegg kommer arrangementer for opptil 1200 personer. Vi mener at samfunnet med Arena Bekkestua har gjort en beskjeden investering i forhold til den verdiskapning prosjektet representerer, og vi er takknemlige for å ha fått være en del av denne prosessen.
Arena Bekkestua – a tool for youth culture
architects: b+r / brøgger & reine arkitektur as
Arena Bekkestua is a multi-purpose facility for young people at Nadderud sports centre outside Oslo. Since the opening it has provided a venue for skating, BMX, inline, new circus, dance, concerts, fashion show etc.
Youth culture changes continuously, and the building consists of areas that have different qualities, rather that being functionally specific – a passive flexibility that can house a number of known and unknown activities. The two main elements are a partially climatized hall, and a smaller, more elaborate volume inserted within it. The hall opens onto the outdoor area, and glass and polycarbonate facades provide transparency.