Det er bra å lese i speilgangen. 

Biblo Tøyen, Deichmanske Bibliotek

Barnas bibliotek

Arkitekt:
Aat Vos, M.Arch

Er det et skisenter? En scene fra Disneys Finding Nemo? En liten fornøyelsespark eller kanskje et bilverksted? Biblo Tøyen lar seg ikke så lett definere, men én ting er sikkert – det er fristende å bli en stund i dette rare, myke, morsomme universet.


 
Informasjonsplakaten som annonserte åpningen av Biblo Tøyen.

Informasjonsplakaten som annonserte åpningen av Biblo Tøyen.

The information poster that advertised the opening of Biblo Tøyen.

Fornøyd bruker på Biblo.

Fornøyd bruker på Biblo.

Happy library users.

Fornøyde brukere på Biblo.

Fornøyde brukere på Biblo.

Happy library users.

Interiørstudie. De forskjellige konseptområdene begynner å ta form.

Interiørstudie. De forskjellige konseptområdene begynner å ta form.

Interior study, showing the different concept areas.

Konseptskisse.

Konseptskisse.

Conceptual idea sketch.

Lesehule under panseret på en gammel Volvo lastebil. Bak i bilen er det kjøkken.
 

Lesehule under panseret på en gammel Volvo lastebil. Bak i bilen er det kjøkken.

A relaxed reading cave has been created under the hood of an old Volvo truck.

Gondoler fra et skianlegg brukes til arbeid, møter, lekser og mye annet.

Gondoler fra et skianlegg brukes til arbeid, møter, lekser og mye annet.

Ski lift cabins facilitate work, meetings, homework and more.

To oransje Piaggioer huser verkstedene.

To oransje Piaggioer huser verkstedene.

Two orange Piaggios contain the maker space.

Bokhyllene henger i skinner i taket og kan flyttes rundt etter behov. Her foran “Jules Verne-hulen”.
 

Bokhyllene henger i skinner i taket og kan flyttes rundt etter behov. Her foran “Jules Verne-hulen”.

Suspended bookcases in front of the Jules Verne lounge.

Modell som viser bibliotekrommet uten møblering.

Modell som viser bibliotekrommet uten møblering.

Model of the library space, unfurnished.

Plan over biblioteket.

Plan over biblioteket.

Plan of the library.

Biblo Tøyen er et sted å treffes, et sted å slappe av, henge, surfe, mekke, lese, lære og låne bøker. Her finnes landets beste samling litteratur for større barn og ungdom, arbeidsstasjoner med PC og ipader, små verkstedsstasjoner, en scene, forskjellige sitteplasser, spill, krinkler og kroker. Lokalet rommer fire gondoler fra et nedlagt polsk skianlegg, to spesialbyggede UFOer og flere lune og stemningsfulle båser, trukket godt inn i veggene. 

Matlaging skjer på lasteplanet til en stor Volvo. Foran i motorkassen er det installert en kul sitteplass. Myke puter i panseret. Registrering av utlån foregår på en irrgrønn flippermaskin. Verkstedene består av to knall oransje Piaggio-trehjulinger, varemodeller, der arbeidsbenkene utgjør bakstellet. På bordplater her og der er det påmalte spill, og enkelte steder får vi øye på fryktinngytende dyrekranier og små skjeletter. 

Midt i lokalet er det montert en passasje full av heldekkende speil – sånne man blir tykk og tynn i – perfekt for morsomme selfies. Legoen er festet på veggen, mye ryddigere enn om den skulle ha ligget i kasser, og det aller meste i rommet kan flyttes og skyves om på via kraftige skinner i taket. Deler av en grønn container skjuler toalettet. Sistnevnte er kanskje det mest ordinære innslaget på Biblo Tøyen, innredet med grå og hvite standardfliser. 

– Da vi startet dialogen om et nytt bibliotek på Tøyensenteret, fikk vi først noen skisser fra Entra, som eier lokalene. Det var et streit utkast. Hvite vegger, takplater og helt vanlige bokhyller. Vi i Deichmanske så på hverandre, klødde oss i hodet og tenkte: “var dette det vi ville ha, og trengte akkurat her?” 

– Nei, forteller Reinert Mithassel, avdelingsleder for Biblo Tøyen, Deichmanske bibliotek. – Helt fra start var ambisjonen å skape noe mer. 

Biblo Tøyen ligger i underetasjen på Tøyensenteret, ned mot Hagegata og Sørligata, og var tidligere kiosk og spillebule. Lokalet er 585 kvadratmeter stort, med fem kontorplasser i bakkant. Stedet har kun adgang for barn og unge i aldersgruppen 10 til 15 år, og er et strengt forbudt område for voksne. Det er et supplement til Deichmanskes eksisterende bibliotekfilial på Tøyen. 

Ideen om et ekstra tilbud øremerket de unge kom i forbindelse med vedtaket om å flytte Munchmuseet til Bjørvika. Unge i bydelen hadde for få fritidstilbud og Biblo Tøyen ble lansert som én av flere måter å kompensere for museet på. 

Prosjektet har hatt full støtte fra alle hold. Initiativet ble fremmet i 2014. Man fant egnede lokaler i juni 2015, med byggestart i oktober, og så gikk det bare et halvt år før alt sto klart i slutten av mars 2016. Åpningstiden er fra 14-19 hver ukedag og 12-16 i helgene, og det er alltid en liten kø av ungdom som vil inn. Nysgjerrige som ikke er i rett målgruppe må pent bli igjen utenfor. Bare i løpet av april var det over 13 600 mennesker på besøk, og selv om den største brukergruppen kommer fra Tøyen og bydelene rundt, tropper det også stadig opp barn fra andre steder i Oslo.

– Det har vært et race, men et fantastisk race. Kravet til god design og gode brukeropplevelser har vært kompromissløst, men absolutt samtlige involverte har forstått konseptet, bidratt med masse ekstra og trukket i samme retning, sier Mithassel. Han kom opprinnelig fra en stilling som utvikler for Deichmanske Bjørvika. Gjennom arbeidet der ble han kjent med arkitekt og kreativ utvikler Aat Vos fra Nederland. Vos har spesialisert seg på brukerorientert og opplevelsesrettet bibliotekdesign og har vært med på flere av Deichmanskes oppussingsprosjekter de siste årene. Kontoret hans står bak flere bibliotek- og urban storstue-konsepter i Rotterdam, Antwerpen, Oosterhout og Lelystad, har vunnet flere priser og utmerkelser, og Vos vant i sin tid også en konkurranse for Idea Store’s ungdomssatsing i London. Han har jobbet mye med scenarier knyttet til framtidsbiblioteket.

– Interessant nok kommer færre til biblioteket for å låne bøker. Likevel øker besøkstallene, forteller han. – Biblioteket er et viktig såkalt “tredje sted” og har en sentral funksjon, kanskje særlig i bydeler som Tøyen, med utfordringer knyttet til tetthet, trangboddhet, språk, kulturforskjeller og integrering (Ref. Ray Oldenburg og Robert Putnams begrep “the third space/place”, i The Great Good Place, Ray Oldenburg (1989, 1991)). Barn og ungdom i slike områder trenger mer enn bare hjem og skole. De har behov for trygge møterom der de kan treffes, og samtidig være sammen med kompetente voksenpersoner. Et aspekt er dessuten at biblioteket ikke har kommersielle interesser, eller lopper deg for penger til frappuchinos, mener Vos. 

 – Akkurat dette er det Biblo Tøyen handler om. Visjonen har vært å lage et attraktivt og inspirerende tredje sted. Her skal barna være trygge, få nysgjerrigheten stimulert og lære, uten at det koster penger. Det overordnede målet er å formidle kultur og kunnskap uten å være bundet til gitte formater og uttrykksformer, selv om litteraturen stadig er en aktuell og sentral bærer i så måte. Vi ønsker særlig å stimulere til oppdagelser og nysgjerrighet overfor bøkene, slik at de unge tar dem med seg og fortsetter lesereiser og dypdykk der hjemme, for inspirasjon og nye innsikter, utdyper Reinert Mithassel.

Han peker mot en av Biblo Tøyens mange små og store skatter: En delfinskalle utlånt fra Naturhistorisk museum. Den ligger trygt, inne i et oljefat. Interiøret er fullt av slike små overraskelser. Lokalet framstår som røft og med patina. Det tekniske anlegget, med belysning, lufte- og ventilasjonssystemer, samt femten meter skinnegang, ligger åpent i taket.

Så godt som alle installasjonene i rommet baserer seg på gjenbruk. Mye er kjøpt og funnet rundt i Europa. Mange av veggene er aldringsmalt eller har elementer av tøff gatekunst. Selve fargeprogrammet er mørkt – for mørkt, synes enkelte. Mer lys er på vei. Både gulvet og taket er svart, mens veggene er lilla og dyp blå. Objektene er sølvfargede, røde, oransje og grønne. Selve det konseptuelle designet er det Aat Vos som står bak, med rådgivning fra arkitekturpsykolog Aga Skorupka i Rambøll, medvirkning fra ungdom på Tøyen og Artisan Tech AS på den utførende siden. Sistnevnte har tidligere vært involvert i større film- og TV-produksjoner, fornøyelsesparker og museer, med art direction og ansvar for bygg- og sceneinstallasjoner.

– Biblo Tøyen framstår som fargerikt og funksjonelt. Vi jobbet mye med å skape balanse og gi rommet liv gjennom de ulike objektene. Litt av utfordringen var å få dem til å se ut som om de alltid har stått der, med naturlig bruksslitasje og røffhet. For å lykkes, brukte vi en god del filmatiske virkemidler når det gjaldt fargevalg og malingsteknikker, opplyser Damian Williams i Artisan Tech AS.

Aat Vos trekker også fram dette sceniske. Han viser til hvordan vi, som lever i en digital tidsalder midt i opplevelsesindustrien, nærmest forventer gjennomdesignede omgivelser, “power design” – over alt.

– Biblioteket kan ikke være dårlige enn et virtuelt landskap, en Starbuckscafé, Espresso House eller et shoppingsenter. Siden biblioteket konkurrerer mot alt dette, er det bare nødt til å være attraktivt, påpeker han.

Inspirasjonen til Biblo Tøyen har kommet fra kaffebarer og kafeer, fra Idea Stores og, ikke minst, fra Disneyverdenen.

– Disneyland Paris tok pusten fra meg den første gangen jeg var der med barna mine. Jeg har alltid vært skeptisk til alt fra Disney, men måtte bare innrømme at det hele var fantastisk profesjonelt og gjennomført, sier Vos. I tillegg har han hentet enkelte referanser fra ungdomsavdelingen “Tio Tretton” ved stadsbiblioteket i Stockholm, og fra musikk.

– Oppbyggingen av sekvensene i musikkstykker er fine å overføre til fysiske omgivelser, sier Vos. Dette kan man merke på BibloTøyen. Hovedrommet har god sammenheng og er fleksibelt, mens de forskjellige sonene sørger for rytme og variasjon. Alt virker godt tilpasset unge brukere. Aga Skorupka kom inn tidlig i prosessen, med verdifulle råd: Små og store barn liker å kapsle seg inn og beskytte seg delvis bak noe. På samme tid vil de gjerne ha oversikt og observere andre. Jentene liker å snakke og være tett sammen, mens guttene gjerne vil spille spill.

– Disse tankene har vært førende for BibloTøyen, sier Vos og Mithassel. – Hele lokalet er fullt av nivåer og steder der du kan sitte og se, men ikke alltid trenger å bli sett.

English Summary

A Library for Children

Library Design by Aat Vos et. al.

Text by Helle Benedicte Berg

The new children’s library at Tøyen in Oslo, “Biblo Tøyen”, is only open to children and youngsters between the ages of 10 and 15 – unfortunately. The rest of us will miss out on this unique place, where you can meet, hang out, relax, surf, make stuff, read, cook, learn and, yes, borrow books – it houses the largest collection of young readers’ literature in the country, in moveable shelves. 

Helle Benedicte Berg talked to Dutch designer Aat Vos and project initiator Reinert Mithassel from Deichmanske Bibliotek. They wanted to make a “third space” in this inner city location, a safe and free place for youngsters to meet and hang out. The result is this cornucopia of possibilities, housed in a rich playground of re-used materials and repurposed objects.

Biblo Tøyen, Deichmanske Bibliotek
Publisert på nett 09. juni 2016. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2016. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.