Boliger på Buøy

Boliger på Buøy

80 leiligheter på Buøy

Arkitekt:
Helen & Hard AS


Boliger på Buøy
Boliger på Buøy
Boliger på Buøy
Boliger på Buøy
Skyvevegger i glass mellom soverom og stue.

Skyvevegger i glass mellom soverom og stue.

Sliding glass partitions between bed room and living area.

Skyvevegger i glass mellom soverom og stue.

Skyvevegger i glass mellom soverom og stue.

Sliding glass partitions between bed room and living area.

Boliger på Buøy
Leilighetstyper. Plan 1, 2 og 3.

Leilighetstyper. Plan 1, 2 og 3.

Flat types. Ground, 1st and 2nd floor.

Møbleringsplan 3. et.

Møbleringsplan 3. et.

Furnished plan, 2nd floor.

Skjema for utskjæring av brystningsplater. 
 

Skjema for utskjæring av brystningsplater. 

Sheet cutting detail for external railing.

Arkitektens beskrivelse

En av utfordringene i norsk oljeindustri er hvordan man kan gjenbruke komponenter og kunnskap fra industrien. Leilighetene på Buøy er ett av flere gjenbruks-prosjekter H&H har arbeidet med som gjør bruk av utrangerte strukturer fra oljeindustrien.

Utgangspunktet for oppdraget var fire like boligblokker med ca. 150 pendlerleiligheter, hver på 20 kvm, som tilhørte et offshoreverft. Istedenfor å rive de fraflyttede byggene foreslo vi å transformere dem på ulike måter. Dette muligjorde et boligkonsept med billige og fleksible leiligheter for førstegangsetablerende. De opprinnelige konstruksjonene, som dekker og våtrom, er beholdt. Den repeterende strukturen er bygget om til varierte leilighetstyper der hver boenhet er utviklet i forhold til lokale kvaliteter innvendig og utvendig. Den opprinnelige pendlerleiligheten har blitt utleiedel i en større leilighet, hjørnesituasjoner er utnyttet til treromsleiligheter, endevegger er åpnet opp, terreng er bearbeidet for å gi direkte adkomst til hage etc.

På to av blokkene er det bygget på en etasje med tre større leiligheter, som har en friere plan organisering og vindusåpninger med lysinnslipp fra flere retninger.

Alle leilighetene har fleksible skyvevegger i glass mot soverom, som kan koples sammen med stue til ett stort rom.

Fasadene er kledd med elokserte og lakkerte aluminiumsplater i farger som brukes på offshoreinstallasjoner. I balkongenes brystninger er det stanset ut løvetannmotiver.

English Summary
Apartment buildings, Buøy, stavanger

Helen & Hard AS

Recycling of the material household of the oil industry is a pressing challenge. This project makes use of four blocks comprising 150 commuter apartments, formerly belonging to Rosenberg wharf, to make cheap housing for first-time buyers. The basic structure and wet services of the original 19 square metre units have been retained, and the units opened to make different types of larger apartments. An additional storey has been added to two of the blocks. The facades are clad with anodised aluminium sheet in the colours used on offshore installations, to give the area a new and different atmosphere, a counterweight to the surrounding suburb.

Boliger på Buøy
Publisert på nett 10. mai 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2005. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.