Boliggruppe i Planetveien

Boliggruppe i Planetveien

Arkitekt:
Div. A Arkitekter


Boliggruppe i Planetveien
 
Boliggruppe i Planetveien
 
Boliggruppe i Planetveien
 
Boliggruppe i Planetveien
Boliggruppe i Planetveien
Boliggruppe i Planetveien
Boliggruppe i Planetveien
Boliggruppe i Planetveien
 
Boliggruppe i Planetveien
Boliggruppe i Planetveien
 
1.etg.

1.etg.

Ground floor

2.etg.

2.etg.

First floor

 
Boliggruppe i Planetveien
Arkitektens beskrivelse

Boligene ligger i et typisk villastrøk i Oslos ytre sone. Reguleringen tillot en relativt høy utnyttelse (0,35) hvis tomten ble bebygd med rekkehus, leiligheter eller gruppebebyggelse. 

Den 2 måls store, dype og skrå tomten egnet seg for en annen type gruppering av bebyggelsen enn vanlige eneboliger og rekkehus. Boligene er derfor plassert på tvers av det fallende terrenget. Dette skaper et felles uterom mellom boligene – et moderne tun som en annerledes, felles ramme om hverdag og fest og forskjellige generasjoner beboere.

Målet var en plassering av de fire enhetene slik at helheten blir bedre enn summen av de enkelte delene. Vi ønsket å skape et sted – ikke bare hus og vei. På den måten får alle boligene kontakt med skogen mot sydvest, samtidig som bebyggelsen ikke fremstår med en lukket vegg mot Planetveien. Dette grepet resulterer i en gruppe barske boliger, preget av en materialbruk og en fargeholdning som likevel forankrer bygningene i en stedlig og norsk tradisjon. Det er arbeidet bevisst med trematerialer og tredetaljer.

Boligene består av enheter på henholdsvis to og tre plan. Alle boligene har tre soverom, alle med eget bad. Hovedsove­rom­­met har i tillegg omkledningsrom (‘walk in closet’). Alle boligene har direkte adkomst fra felles p-kjeller. Alle boligene har to store terrasser, utenfor henholdsvis kjøkken/spis og stue. Stueterrassene er helt private, mens kjøkkenterrassene har visuell kontakt med det felles tunet og innbyr til uformell kontakt i hverdagen. En spesialsydd presenning kan spennes opp som tak mellom husene. Supplerer man denne med en vegg av presenning mellom husene ut mot gaten, kan beboerne skape et midlertidig festlokale sommerstid med plass til over hundre stående gjester eller langbord til femti personer. 

Den mørke beisen på hovedkroppen er stedstypisk. Den gylne beisen på finéren utgjør en varm kontrast til det sorte. Innvendig materialbruk er nøktern og enkel, med malte gipsvegger, parkett og fliser på våtrom.

Prosjektet ble oppført i egen regi av arkitektene innenfor et nøkternt budsjett (Husbankens standard). Prosjektet ble gjennomført med daglig oppfølging fra arkitektens side. 

English Summary
Housing, Planetveien, Oslo

Architect: div.A arkitekter AS

The houses are located in a typical outer suburb of Oslo, but the sloping site sug­ges­ted another layout than the usual de­tached or terraced houses. The houses are placed across the contour lines, creating a communal exterior space, which can be covered with a special tarpaulin.

The aim was to place the four units so they formed a place – not just a building and a street. This gives all the units contact with the woodland, without creating a ­closed wall towards the street. The result as a group of tough dwellings, anchored in local and national tradition through the use of colour and materials.

All the units have three bedrooms with en-suite bathrooms, and are laid out over two or three levels. All have two large terraces.

The project was realised by the architects themselves within a limited budget.

Boliggruppe i Planetveien
Publisert på nett 30. august 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2003. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.