Fugle­titter på taket av konstruksjonen.

Duna Bird Watching

Rom for fugletitting

Prosjektet er et resultat av flere workshoper i et samarbeid mellom Bergen Arkitekthøgskole og Slovak University of Technology i Bratislava.


Duna kan brukes både av fugletittere og av de som går eller sykler langs elven.

Duna kan brukes både av fugletittere og av de som går eller sykler langs elven.

Duna is used both by birders and other passers-by.. 

Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
 
Duna Bird Watching
 
Utsikten fra hulen. 

Utsikten fra hulen. 

View from the cave.

Duna Bird Watching
Fugle­titter på taket av konstruksjonen.

Fugle­titter på taket av konstruksjonen.

Birder on the roof.

Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
 
Duna Bird Watching
Duna Bird Watching
 
 
Aksonometri som viser konstruksjonens oppbygging.

Aksonometri som viser konstruksjonens oppbygging.

Axonometric of the structure. 

Duna Bird Watching
Skisse som viser fugletitter i hulen. 

Skisse som viser fugletitter i hulen. 

Sketch of birder in the cave. 

Duna Bird Watching
Arkitektens beskrivelse

Ti norske og 14 slovakiske studenter brukte to semestre på å utforme og bygge et rom for fugletitting ved elven Danube. Ved siden av tomten går den internasjonale sykkelstien langs elven. Duna er et sted hvor man kan stoppe for å observere fuglene og omgivelsene, men også for å ta en hvilepause. Et rom under tak gir mulighet for overnatting, med plass til 2-3 personer. Prosjektet hadde som mål å henvende seg både til fugletittere og et bredere publikum. Det skulle være et sted som motiverte folk til å komme og lære om fuglene og naturen.

Den første workshopen ble holdt i Slovakia og inkluderte blant annet forelesninger og samtaler med ulike fagfolk, samt valg av tomt hvor prosjektet skulle bygges. På den andre workshopen i Bergen fortsatte vi å jobbe i grupper og utviklet de første konseptene. Thormod Amundsen fra fugletitterarkitektkontoret Biotope var en del av lærerteamet. Det ble tatt en kollektiv beslutning på hvilke konsepter som skulle utvikles videre. Etter den siste workshopen lagde studenter fra BAS ti individuelle forslag, og til slutt ble ett prosjekt valgt ut for å bygges. 

Prosjektet ble bygget av de norske og slovakiske studentene, sammen med frivillige. Konstruksjonen består av 95 % tre. Bjelkene ble CNC-kuttet og limt sammen, før de ble transportert til tomten. Fundamentet består av 15 store jordskruer som enkelt kan fjernes manuelt, og konstruksjonen er bygget opp av fem CNC-kuttede finérbjelker som spenner 12 meter, forsterket av tverrgående bjelker av gran. Både den ytre og den indre bordkledningen er av gran og lokal furu. Kledningen er satt sammen av tre kryssende lag for å styrke konstruksjonen. Overflaten er lakkert fire ganger.

Prosjektet er et resultat av flere workshoper i et samarbeid mellom Bergen Arkitekthøgskole og Slovak University of Technology i Bratislava.

Fakta

Kurs på BAS (NO) og STUBA (SLO) tilknyttet Experimental Wooden Climatic Chamber (EWCC). 

Duna Bird Watching
Publisert på nett 01. februar 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 6 – 2017. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.