Arkitekt:
Snøhetta AS


Eggum
 
Eggum
Eggum
Eggum
Plan av servicebygget.

Plan av servicebygget.

Plan of the service building. 

 
Situasjonsplan.

Situasjonsplan.

Location plan.

Arkitektens beskrivelse

Eggum ligger på yttersiden av Vestvågøy i Lofoten. Det tidligere fiskersamfunnet ligger ut mot storhavet, på et lite, flatt belte mellom en steil fjellvegg og havet. I sommersesongen er Eggum et svært populært sted for folk som vil se midnattssolen. Turistene samler seg i området rundt Kvalhausen, som ligger et stykke forbi selve Eggum. Kvalhausen er en haug som under 2. verdenskrig ble brukt som radarstasjon av den tyske okkupasjonsmakten. Ringmuren rundt radaren står fremdeles igjen, og er et kjent landemerke.

Prosjektet består av et servicebygg som ligger inne i et amfi der det også er plass til parkering for personbiler, samt en organisering av trafikken på stedet med to oppstillingsplasser for bobiler. Terrenget har vært premissgivende for organiseringen av prosjektet. Et allerede eksisterende massetak i haugen Kvalhausen er brukt til å plassere servicebygg og parkeringsplasser. Servicebygget er et flerbruksrom på 20 kvm med kjøkkenfasiliteter og tilhørende toaletter. Bygget består av to konstruktivt forskjellige deler – en betongramme plassert inn i terrenget og et trevolum som strekker seg ut av betongrammen. Trekledningen er av lokalt drivtømmer, og gabionene er fylt med stein fra utsjaktingen på stedet.

English Summary
National Tourist Routes
Eggum, Lofoten

Architects: Snøhetta AS

Eggum lies on the outside of the Lofoten islands, and the site at Kvalhausen, next to the WW2 radar shelter, is a place to watch the midnight sun in the summer. The project comprises a service building and a reorganisation of the infrastructure. The cladding is local driftwood, and the gabions are filled with stone from the ground works.

Eggum
Publisert på nett 30. august 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2009. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.