Ekebergrestauranten

Arkitekt: Lars Backer

I 1927 vant arkitekten Lars Backer konkurransen om å tegne den nye Ekebergrestauranten. Backer leverte to forslag; et tradisjonelt, «tilpasset den gjengse smak» og et moderne, «tilpasset den nye tid». Backer tok både første og annen plass i konkurransen – og det er kanskje unødvendig å legge til at «den nye tid» vant frem. Ekebergrestauranten står ferdig i 1929 – og Lars Backer rakk å se sitt hovedverk før han døde i 1930. Restauranten er idag den eldste bevarte funksjonalistiske bygningen i sitt slag i Norge.

Ekebergrestauranten
Ekebergrestauranten
Ekebergrestauranten
1
Ekebergrestauranten
Ekebergrestauranten
2
Ekebergrestauranten
Fakta

Den første og opprinnelige Ekebergrestauranten ble oppført i 1916. Den var Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen på Frogner 1914, etterpå gitt til kommunen og oppført som restaurant på Ekeberg, men revet da den nåværende ble bygd.

I 1927 vant Oslo-arkitekten Lars Backer konkurransen om å tegne den nye Ekebergrestauranten. To år etter konkurransen, i 1929, sto et av Europas fremste funkisbygg ferdig, til glede for hele Oslos befolkning. I dag er bygget fredet, og all oppussing bygger på tanken om å ta vare på det klassiske, men modernisere for en ny tid. 

Mot slutten av nittitallet ble Ekebergrestauranten stengt og fikk forfalle uten tilsyn, inntil Christian Ringnes og Eiendomsspar kjøpte stedet. Mellbye Arkitekter AS og Radius design AS sto for rehabiliteringen. Interiøret i den nye Ekebergrestauranten er designet av Thomas Ness v/Radius design AS.

Ekebergrestauranten
Publisert på nett 06. juli 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 10 – 1929. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.
3