Boligen sett fra friområdet i syd.

Enebolig Engan

Stedets kvaliteter

Fjellknausene med utsikt over Oslofjorden ga det konstruktive og romlige grunnlaget for en enkel enebolig.


Huset vender ut mot Oslofjorden.

Huset vender ut mot Oslofjorden.

The house faces the view of the Oslo Fjord.

Oppholdsrom og terasse.

Oppholdsrom og terasse.

Living space and terrace.

Huset sett fra syd.

Huset sett fra syd.

House seen from the south.

 
Detalj av vindu bak fibersementkledningen.

Detalj av vindu bak fibersementkledningen.

Detail of window behind the fibre cement cladding.

 
Detalj av overlys.

Detalj av overlys.

Detail of roof light.

 
Trapp til 2. etasje.

Trapp til 2. etasje.

Stair to first floor.

Boligen sett fra friområdet i syd.

Boligen sett fra friområdet i syd.

House seen from the recreation area to the south.

Situasjonsplan med 1. etasje plan. 1. Entre 2. Bad 3. Kjøkken 4. Stue 5. Soverom 6. Opphold 7. Terrasse mot syd 8. Carport 

Situasjonsplan med 1. etasje plan. 1. Entre 2. Bad 3. Kjøkken 4. Stue 5. Soverom 6. Opphold 7. Terrasse mot syd 8. Carport 

Site plan showing ground floor. 1. Hallway 2. Bathroom 3. Kitchen 4. Living room 5. Bedroom 6. Living 7. Terrace 8. Carport

Plan 2. etasje. 1. Entre 2. Bad 3. Kjøkken 4. Stue 5. Soverom 6. Opphold 7. Terrasse mot syd 8. Carport 

Plan 2. etasje. 1. Entre 2. Bad 3. Kjøkken 4. Stue 5. Soverom 6. Opphold 7. Terrasse mot syd 8. Carport 

First floor plan. 1. Hallway 2. Bathroom 3. Kitchen 4. Living room 5. Bedroom 6. Living 7. Terrace 8. Carport

Tverrsnitt B-B.
 

Tverrsnitt B-B.

Cross section B-B. 

Arkitektens beskrivelse

Det viktigste premisset for utformingen har vært å utnytte stedets kvaliteter; å ta vare på de unike steinformasjonene skapt av isskuringen, og utsikten vestover, utover Oslofjorden.

Eneboligen har et ordinært program, der de mest offentlige programmene er plassert på bakkeplan, og de mer private i annen etasje. Huset består av en nedre betongkropp som er støpt rett på gneissgrunnen, uten sprengning. Gulvet på bakkeplan følger høydene på fjellknausen slik at gulvet har fire ulike nivåer, som er forbundet direkte med bakken utenfor. Veggen mot sør trekkes inn der det er nødvendig for å unngå inngrep i svabergene. Stuegulvet som ligger lengst ned og vest, fortsetter ut i en stor terrasse. Terrassen utnytter fjellformasjonen både til å skape en privat sone, gi ly og utnytte kveldsvarmen fra fjellet. Denne nedre betongkroppen rommer også vaskerom, wc og kjøkkeninnredning. Alle betonggulv både inne og ute er slipt.

Over betongkroppen er det bygget et trevolum, en slags ”saltakslue med øreklaff”. På første plan rommer trevolumet garderobe, trapp, lager, arbeidsbord og peis. Volumet gir også tilleggsisolasjon til nordveggen. Det øvre planet har fire soverom og et oppholdsrom i midten som også fungerer som fordelingsrom. Trevolumet er en lettest mulig hybrid konstruksjon hvor den innvendige kledningen av kryssfiner, normale trestendere og limtre samvirker for å danne et stivt volum som kan hvile på få punkter. Dette har gjort at etasjenes konstruksjoner i stor grad har vært optimalisert uavhengig av hverandre. 

Utvendig har huset værhud av fibersemetplater, både på vegger, yttertak og himling. Den nødvendige plateskjøten på taket er utnyttet til takrenne. 

English Summary
Villa Engan, Oslo

Architect: Knut Hjeltnes AS

The main premise for the design of this modest family house has been to utilise the inherent qualities of the place; the post-glacial rock formations and the view.

The programme is ordinary, with more public functions on the ground floor and more private spaces above. The lower parts of the structure are cast directly onto the rock, with a timber volume above, a light, stiff hybrid structure with an internal plywood cladding and fibre cement sheet externally.

Enebolig Engan
Publisert på nett 07. desember 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 5 – 2010. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.