Oppholdsrommet er en massivtrekonstruksjon med innvendige overflater i osp. All innredning og innvendige dører er i skrelt furu-kryssfinér.

Enebolig Hoffstad

Bratt og værhardt

De siste massivtreelementene fra Moelven gikk til denne boligen i Sandefjord. Vedlikeholdsfrihet utvendig har vært viktig på den bratte og uframkommelige tomten.


Den øvre delen av huset er en massivtrekonstruksjon med ti meter fritt spenn. Sirkelformen på åpningene gjør at hullene kan være større uten å påvirke bæreevnen.

Den øvre delen av huset er en massivtrekonstruksjon med ti meter fritt spenn. Sirkelformen på åpningene gjør at hullene kan være større uten å påvirke bæreevnen.

Above and opposite, top: The upper part of the house is a solid timber structure with a ten-metre free span.

 
Den øvre delen av huset er en massivtrekonstruksjon med ti meter fritt spenn. Sirkelformen på åpningene gjør at hullene kan være større uten å påvirke bæreevnen.

Den øvre delen av huset er en massivtrekonstruksjon med ti meter fritt spenn. Sirkelformen på åpningene gjør at hullene kan være større uten å påvirke bæreevnen.

Above and opposite, top: The upper part of the house is a solid timber structure with a ten-metre free span.

Enebolig Hoffstad, dagslysinnslipp.

Enebolig Hoffstad, dagslysinnslipp.

Villa Hoffstad, daylight openings.

Oppholdsrommet er en massivtrekonstruksjon med innvendige overflater i osp. All innredning og innvendige dører er i skrelt furu-kryssfinér.

Oppholdsrommet er en massivtrekonstruksjon med innvendige overflater i osp. All innredning og innvendige dører er i skrelt furu-kryssfinér.

The living room is constructed with solid timber elements, with internal faces in aspen. All fixed furnishings are in pine plywood.

 
Spiletrappen er i furu.

Spiletrappen er i furu.

The staircase is made with pine strips.

Vedlikeholdsfri kledning og detaljering var nødvendig på den bratte tomten.

Vedlikeholdsfri kledning og detaljering var nødvendig på den bratte tomten.

Maintenance free cladding and detailing was necessary on the steep site.

Enebolig Hoffstad
 
Fra enebolig Hoffstad, Sandefjord. Der elementmodulen ikke går opp med husets lengde kan dagslyset slippe inn. 

Fra enebolig Hoffstad, Sandefjord. Der elementmodulen ikke går opp med husets lengde kan dagslyset slippe inn. 

From Villa Hoffstad. Where the module of the structural elements does not fit the length of the house, daylight is allowed in.

Situasjonsplan.

Situasjonsplan.

Site plan.

Plan underetasje. 

Plan underetasje. 

Lower level plan. 

Plan 1. etasje. 

Plan 1. etasje. 

Ground floor plan. 

Plan 2. etasje. 

Plan 2. etasje. 

First floor plan.

Fra enebolig Hoffstad. Langsnitt som viser overlys mellom massivtrelementer i tak. 

Fra enebolig Hoffstad. Langsnitt som viser overlys mellom massivtrelementer i tak. 

From Villa Hoffstad. Long section showing skylight slots between the timber roof elements. 

Enebolig Hoffstad, modell som viser plass for garasje 
og uteopphold mellom betongdelen og tredelen.

Enebolig Hoffstad, modell som viser plass for garasje og uteopphold mellom betongdelen og tredelen.

Villa Hoffstad, model.

Boligen ligger på toppen av Vesterøya ved Sandefjord. Tomten ligger i enden av en blindvei og hadde ligget brakk i mange år; den var bratt og ble ansett som tilnærmet ubebyggbar. Stedet er svært værhardt, men har utsikt til fjorden både mot øst og vest. 

Huset består av en nedre del i plasstøpt betong og en øvre del i massivtre. Mellom disse to elementene oppstår det et tomrom som huser entré og garasje. Siden tomten er så bratt, er garasjen reprogrammert som en kombinasjon av garasje, verksted og utestue. På dager med godt vær kan begge langfasadene åpnes fullstendig.

Husets nedre del rommer hybelleilighet og teknisk rom/lager og er utført i plasstøpt betong, innvendig isolert og kledd med sandfargede fibersementplater.  

Husets øvre del rommer oppholdsrom og soverom. Dette er en massivtrekonstruksjon (de siste elementene som ble produsert av Moelven Massivtre) med innvendige overflater i osp. Det er ti meter fritt spenn over entré/garasjeåpningen og dette ga mulighet til de store åpningene. Den sirkulære formen gjorde at åpningene kunne gjøres større. Rommet mellom de innvendige sirkulære åpningene og det utvendige kvadratiske vinduet benyttes til varmeovner, belysning og solavskjerming. For å få 1,2 meter-modulen til å gå opp med husets lengde er takelementene skjøvet fra hverandre, og det oppstår to overlyssprekker. 

All innredning og innvendige dører er i skrelt furu-kryssfinér. Spiletrappen er også i furu. 

Siden stedet er så værhardt har både uteopphold og vedlikeholdsfrihet vært viet spesiell oppmerksomhet. Husets trekonstruksjoner er gitt en robust kledning av fibersement og det er benyttet stepglass i vinduene slik at treverket ikke er eksponert. Loggiaen i enden av oppholdsrommet har lufttette sider og glassrekkverk. I tillegg oppstår det lune uteplasser mot øst, nedenfor hybelleiligheten og på gårdsplassen foran huset, der de store eiketrærne er beholdt.

English Summary
Villa Hoffstad, Sandefjord

Architect: Knut Hjeltnes

The steep, inaccessible site was considered unsuitable for construction. It is exposed to the weather, but offers beautiful views.

The house consists of a lower in-situ concrete structure and an upper part of prefabricated timber elements. The gaps between these elements give room for entrance and carparking. The upper part contains bedrooms and living spaces. The ten-metre span of the timber elements allows for the big openings, made even bigger by their circular shape.

The site made a maintenance-free exterior a priority: The house is clad in fibrocement sheeting, and stepglass covering the windows avoids exposing any timber.

Enebolig Hoffstad
Publisert på nett 23. januar 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 8 – 2012. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.