Ideen for både restauranten og interiøret er enkel: 
24 gjester til middag, rundt ett bord.

Ett bord

Ideen for både restauranten og interiøret er enkel: 24 gjester til middag, rundt ett bord.


Fra bespisningsarealet ser man over til kjøkkenet.

Fra bespisningsarealet ser man over til kjøkkenet.

The kitchen is open to the main dining area.

Ideen for både restauranten og interiøret er enkel: 
24 gjester til middag, rundt ett bord.

Ideen for både restauranten og interiøret er enkel: 24 gjester til middag, rundt ett bord.

 
I ventearealet kan man også følge med på det som skjer på kjøkkenet. 

I ventearealet kan man også følge med på det som skjer på kjøkkenet. 

Waiting area.

 
Sementfliser og eikeplank: Gulvovergangen fra ventesone til spiseareal. 

Sementfliser og eikeplank: Gulvovergangen fra ventesone til spiseareal. 

Floor detail: Cement tiles and oak planking.

 
Bord og benk.

Bord og benk.

Table and bench.

 
Benk, tresammenføyninger. 

Benk, tresammenføyninger. 

Bench detail.

Møbleringsplan. 1. Garderobe, 2. Lager, 3. Grovkjøkken, 4. Åpent kjøkken / utlevering, 5. Inngangsareal,6. Ventesone, 7. Bespisningsareal.

Møbleringsplan. 1. Garderobe, 2. Lager, 3. Grovkjøkken, 4. Åpent kjøkken / utlevering, 5. Inngangsareal,6. Ventesone, 7. Bespisningsareal.

1. Cloakroom, 2. Storage, 3. Scullery, 4. Open kitchen / servery, 5. Entrance, 6. Waiting area, 7. Dining area. Scale 1:200.

Benk 3-seter, oppriss forfra og fra siden. 

Benk 3-seter, oppriss forfra og fra siden. 

3-seater bench, front and side elevations. 

Interiørarkitektens beskrivelse:

Oppdragsgiver Carl Johan Bahre hadde i mange år drømt om å starte en restaurant der folk skulle samles rundt ett stort langbord, for å dele smaksopplevelser og god stemning.

I arbeidet med å utforme planløsning og interiør var målet først og fremst at restauranten skulle oppleves som et godt sted å være. Vi ønsket å skape et generøst og luftig lokale med gode rammer for både besøkende og ansatte. Visuell kontakt med gateplan og god tilgang til dagslys har fått mye fokus både i restauranten og på kjøkkenet. Bygget har en raus fasade med glassflater fra gulv til tak, men ingen vinduer i bakkant, noe som har satt premissene for planløsningen. 

Inngangsarealet på Ett Bord fungerer som et utstillingsvindu for noen av råvarene som brukes i matlagingen, og man har innsyn til kokkene gjennom et vindu som skiller grovkjøkken og inngang. Videre innover i lokalet ligger ventesonen og det åpne kjøkkenet. 

“Det åpne lokalet er delt inn i soner gjennom materialer og fargebruk.”

Det spesialtegnede langbordet i heltre eik har naturligvis hovedrollen i lokalet. Det er hele 6 m langt og 1,3 m bredt, med plass til 24 personer på spesialtegnede eikebenker med cognacbrune lærputer. Proporsjonene på bordet har blitt nøye vurdert, både i forhold til rommets størrelse, og ikke minst det sosiale spillet som skal finne sted rundt bordet. Benkene er tegnet med svært lav rygg for å gi en følelse av skjerming bak. 30 lyspærer henger i et organisert kaos over bordet.

Det åpne lokalet er delt inn i soner gjennom materialer og fargebruk. Inngang, vente- og kjøkkensone har et rent, lyst og lett uttrykk, men med en stram linjeføring som går igjen i hele restauranten. Her er det brukt håndlagde sementfliser fra Popham, mens gulvet i selve bespisningsarealet har solide flåteplank i heltre eik. Uttrykket her er tyngre og mer robust. Himlingen er åpen ute i lokalet, og svært begrenset takhøyde har vært en utfordring gjennom prosjektet.

English Summary
Ett Bord Restaurant, Oslo

Interior architects: Radius Design AS

The client had been dreaming of a restaurant where people would gather around one long table to share good food and atmosphere. The aim of the design was to create a generous place with good daylight and visual connection to the street.

The entrance area exhibits the raw materials for the day’s menu, and gives a view into the kitchen. The six metre long specially designed table in solid oak obviously dominates the restaurant space. It seats 24 people and is carefully proportioned for the social interaction between the guests. Materials and colour scheme separates the different zones. Entrance, kitchen and waiting area have cement tile floors, whilst the main dining area has solid oak planking.

Ett bord
Publisert på nett 26. juni 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 2 – 2017. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.