Fugletitterhus, Skjerpenvatnet og Gardsvatnet

 
Fugletitterhus, Skjerpenvatnet og Gardsvatnet
 
Fuglekikkertårn Gardsvatnet, plan 1. et.

Fuglekikkertårn Gardsvatnet, plan 1. et.

Bird watcher tower at Gardsvatnet, ground floor plan.

Arkitektens beskrivelse

Ved fuglereservatene Skjerpenvatnet og Gardsvatnet i Lofoten er det satt opp to 6,5 m høye observasjonstårn for fugletitting. Områdene har et svært rikt fugleliv både sommer og vinter og er attraktive lokaliteter for ornitologer. Det er lagt vekt på at fuglene ikke skal bli forstyrret i hekkesesongen. Langs inngangen til tårnet er det derfor høye skjermvegger, og observasjonsplattformen i øvre plan er utformet for å unngå silhuetter mot himmelen. På inngangsplanet er det et værbeskyttet rom med en observasjonsspalte i glass, mens det på øverste plan er store åpne flater for best mulig utsyn. Tårnet har en stålkonstruksjon som er inndekket av sekundære trekonstruksjoner, og ubehandlet trekledning. Stålkonstruksjonen er stabilisert for å tåle sterke vindkrefter, og fordi fuglekikkerter er ømfintlige for vibrasjon. 

English Summary
National Tourist Routes
Birdwatcher hides, Lofoten

Architects: 70°N arkitektur AS

High fences along the approaches screen the bird watchers using the two towers at Skjerpenvatnet and Gardsvatnet from view. At ground level the rich bird life can be studied through a glazed slot, whilst the top platform gives a wide overview. The towers have an extra stiff steel construction, covered in untreated timber boarding.

Fugletitterhus, Skjerpenvatnet og Gardsvatnet
Publisert på nett 30. august 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2009. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.