Holme­genes

Holme­genes

Buede møner til borgerskapet

Særegne møner og karnapper inspirert av jugendarkitekturen i området gir en skulpturell virkning som bidrar til å bryte ned skalaen.

Særegne møner og karnapper inspirert av jugendarkitekturen i området gir en skulpturell virkning som bidrar til å bryte ned skalaen.

Holme­genes
Holme­genes
Holme­genes
 
Holme­genes
Holme­genes
Holme­genes
Holme­genes
Situasjonsplan.

Situasjonsplan.

Site plan.

Plan 1.

Plan 1.

Plan 1.

Plan 2.

Plan 2.

Plan 2.

Plan 3.

Plan 3.

Plan 3.

 
Plan 4.

Plan 4.

Plan 4.

Situasjonssnitt.

Situasjonssnitt.

Site section.

Holme­genes
Holme­genes

I Eiganes-strøket i Stavanger, et steinkast fra kongeboligen Leedal, mellom et fredet gammelt gartneriområde og villaen til familien Smedvig, skulle det bygges leiligheter. Smedvig eiendom visste ikke om de ville gå videre med et foreslått småblokkprosjekt, og hyret i stedet inn Haga & Grov til å tegne leiligheter som skulle kunne koble seg på de omliggende kvartalenes villastrøk og tilby nye gangveier gjennom området.

Hovedgrepet ble å bryte tomten ned i 14 volumer og binde sammen to og to hus, for å beholde villakarakteren. Husene har fått buede møner, på grunn av høydebegrensninger og romlige kvaliteter i interiøret. Holmegenes er også et fortettingsprosjekt regionalt, og ligger nært en sentral kollektivakse. Det er bygget mange små leiligheter ned mot Madlaveien nedenfor, så arkitektene fikk gehør for store leiligheter – fra 95 til 220 kvm. Det er én leilighet per etasje, slik at dagslyset slippes inn fra fire sider. Lydisolering, takhøyde og dagslys strekker seg ut over lovverket. Parkering er plassert under hvert av kvartalene. Landskapsarkitekt Klorofyll har tegnet uteområdene, inspirert av villahagene rundt. 

Alle enheter har inngangsdør i eik. I stedet for at du går fra parkeringsplassen inn i en gang, skal naboene kunne se at du kommer og går. Utendørs har alle en privat uteplass både mot øst og vest. Uteplassene er avgrenset ved at de tilhører bygningskroppen, mens uteområdene i det grønne er felles. Det er brukt materialer, tegl og kobber, som skal kunne stå seg over tid og være finere om ti år. Holmegenes vant Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2018.

English Summary

Holmegenes apartments, Stavanger

Architect: Haga & Grov

In the traditionally affluent neighbourhood Eiganes in Stavanger, near a royal residence and many prominent villas, Haga Grov have designed 28 housing units in 14 houses. Their footprint and exteriors mimick the existing building mass in the area, but with added and eclectic features, similarly blending in and standing out. 

Foto: Jon Arne Berg
Publisert på nett 27. september 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.