Hus i Lier

Hus i Lier

Lavmælt luksus i Lier

Målet var å minske den psykologiske distansen mellom privatliv og natur.

Målet var å minske den psykologiske distansen mellom privatliv og natur.

 
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
Hus i Lier
 
 
Hus i Lier
Hus i Lier
 
Hus i Lier
Hus i Lier
 
Hus i Lier
Hus i Lier

Byggherren hadde flyttet fra Torshov og byen til landlige omgivelser i Lier, i form av et frittliggende 60-talls hus med hage. Dette enkle motivet tok Aleksander Svingen og Wu Xian umiddelbart tak i da de hadde sine første befaringer på tomten, og så på hvordan hagen med kirsebær- og epletre kunne knyttes til huset.

Deres første innskytelse var å etablere et stort vindu ut mot hagen, men straks de startet å arbeide med huset, opplevde Svingen og Xian at det fantes mer sofistikerte strategier for å viske ut skillet mellom ute og inne. Målet var å skape en uklar grenseovergang mellom hus og hage, og tilnærmingen ble å etablere veggen som et stort møbel med fastbygd benk, skap og hyller. I denne situasjonen anser arkitektene vindusflatene som mellomrom mellom faste objekter, mer enn egentlige vinduer, aksentuert ved at vinduskarmen er integrert i gulv og hyller.

For å videre understreke dette, er også resten av de faste elementene i interiøret i første etasje lagt slik at de flukter med den tette delen av veggen, slik at åpen gulvplass harmonerer med vindusflatene. Arkitektene ser da heller ikke noe egentlig skille mellom arkitektur og møblement, og ved å åpne opp planen har de etablert et romslig interiør, der de ulike funksjonene får akkurat litt mer plass enn det som er skrikende nødvendig.

Svingen og Xian møttes på masterkursene på AHO og driver Svingen Arkitektkontor sammen. Dermed blir alle prosjektene deres det Svingen beskriver som et møte mellom asiatisk og nordisk arkitektur, der alt de ikke kan enes om skrelles vekk og man står igjen med en renskåren og basal arkitektur.

English Summary
House in Lier

Architect: Svingen Arkitektkontor

Aleksander Swingen and Wu Xian describe their projects as meetings between Asian and Nordic architecture, and this project is no exception. The line between indoors and outdoors is erased, and architecture and furniture design become one in their combination of windows, walls and shelves.

Foto: Jon Arne Berg
Publisert på nett 13. september 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.