Hytte Sveen, Hvaler

Brygge med kahytter

Arkitekt: Per Christian Brynildsen, Eystein Pladsen

Tomta, på Søndre Sandøy i Hvaler, ligger høyt med utsikt mot Sekken og Sverige i nord og øst. Byggherren kom til oss med et ønske om «noe spesielt» etter å ha prøvd med noen skisser på egen hånd. Vi dro til fjells en ukes tid og spiste, gikk på ski og tegnet. Da vi kom tilbake og presenterte tegningene for byggherreparet, ble det veldig stille en lang stund. Vi gikk igjennom planene så godt vi kunne uten å få noen reaksjoner. Etter to daget ringte de og sa at de satset. Siden var det knapt mulig å flytte på et spikerslag. 

Tomta, på Søndre Sandøy i Hvaler, ligger høyt med utsikt mot Sekken og Sverige i nord og øst. Den består av et åpent, flatt berg mellom glatte granittknauser og skråner mot syd og nord som et lite pass. Ved å bygge utover i luften mot nord maksimerte vi det flate partiet og solinnfall og fikk et nydelig skue mellom tretoppene. Hytta er tenkt som en brygge med forskjellige typer båter fortøyd på nordsiden. Brygga er fellesrommet og samtidig en forlengelse av terrenget. 

Hytte Sveen, Hvaler
Hytte Sveen, Hvaler
Hytte Sveen, Hvaler
1
Hytte Sveen, Hvaler
Hytte Sveen, Hvaler
2
Hytte Sveen, Hvaler
Hytte Sveen, Hvaler
Publisert på nett 18. august 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 1994. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.
3