Mortensrud kirke - interiør


Foto: Stein Arne Andreassen
Foto: Stein Arne Andreassen
Foto: Foto: Stein Arne Andreassen
Foto: Foto: Stein Arne Andreassen
interiørarkitektens beskrivelse

 – Alter, døpefont, talerstol, lesepult og knefall

Terje Hope, interiørarkitekt MNIL og møbeldesigner

Kirkens materialer og konstruksjon gjenspeiles i interiøret. De liturgiske møblenes transparente konstruksjon er inspirert av og tilpasset arkitekturen.

Alter, døpefont, talerstol, lesepult og knefall er designet med en åpen stålkonstruksjon som bærer møblenes forskjellige funksjoner, alterplaten, lesebrettene og håndløpere i knefall. De forskjellige møblene har materialer tilpasset funksjon og bruk: sort slipt granitt i alterplaten, koboltblått glass i dåpsfatet, oljet eik i lesebrett på talerstol, lesepult og knefall.

Kirkebenkene er festet i gulvet for å gi rytme og fasthet i rommet. Ryggene er vertikale skiver i massiv oljet eik og skal tilføre rommet varme og intimitet. Aksen i rommet er usymmetrisk, og benkene på den ene siden er vridd forsiktig mot denne aksen. Dette, sammen med det svakt fallende gulvet, skal samle fokus mot alterpartiet og gjøre rommet lett å lese. Enkle benker i massiv oljet eik er montert langs veggene i kirkerommet.

– Altertavle

Gunnar Torvund, billedhugger

Siden bygget har en tilbakeholdt fargebruk, ville jeg at alterutsmykningen skulle funkle med et spekter av farger, som om den tok opp i seg lyset og kraften og gav det videre. På samme måte som lyset filtreres gjennom åpningene i skiferveggene, skulle det fargede lyset gå gjennom altertavla. I kirkebygget finnes to hager. I tavla har jeg tenkt på to velkjente hager – Edens hage og Getsemane.

English Summary

Les arkitektenes beskrivelse her: Mortensrud Kirke

Les Sissel Morseth Gromholts byggomtale her: Magisk og virkelig

Mortensrud kirke - interiør
Publisert på nett 11. oktober 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 4 – 2002. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.