
Nordvegen historiesenter
Arkitekt:
Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor A/S
Prosjektet er en videreføring av vårt vinnerutkast «Mimes Kilde» fra arkitektkonkurransen i 2001. Tomten utgjør en del av et større kulturlandskap i Avaldsnes på Karmøy, med Olavskirken fra siste del av 1200-tallet som hovedfokus.
- Ferdigstilt: 2005
- Adresse: Kong Augvalds veg 103, 4262 Avaldsnes
- Oppdragsgiver: Karmøy kommune
- Arkitekt: Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor A/S
- Medarbeidere: Are Telje, sivilark. MNAL (oppdragsansvarlig), Axel Andreas Fiske, Mai-The Nguyen, begge sivilark.
- Landskapsarkitekt: 13.3 Landskapsarkitekter AS
- Landskapsarkitekt medarbeidere: Bjarne Aasen, landskapsark. MNLA
- Interiørarkitekt: Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor A/S
- Interiørarkitekt medarbeidere: Are Telje (oppdragsansvarlig), Camilla Dalen Moneta, sivilark. MNAL
- Konsulenter: Siv.ing. Petter J. Rasmussen AS, Karmøy (bygg), Mek-Consult AS, Asker (VVS), Malnes og Endresen AS, Oslo (elektro)
- Brutto areal: 1 960 kvm
- Kostnader: 42 mill. kr eks. mva.
- Fotokreditering: Kay Erik Rosted; Hans Einar Johannessen og Anita Langaker
- Miljøopplysninger
- Beregnet energiforbruk: 180 kWh/kvm BTA/år
- Energikilder: naturgass til oppvarming for vannbåren varme med kabler i gulv
- Ventilasjon: mekanisk
- byggekostnad eks.mva: 21 430 kr/kvm BTA
Avaldsnes er et gammelt kongesete fra Harald Hårfagres tid og har i tillegg til kirken en rekke gravhauger. Senteret skal formidle stedets spesielle plass i Norgeshistorien gjennom en opplevelsesutstilling, og formidle pågående arkeologiske undersøkelser i området, både i sjøen og på land.
Landskap og beliggenhet
Landskapet er småkupert med gresskledde bakker og åpen beitemark. Mot øst er en karakteristisk bratt fjellskrent. For å opprettholde kirkens betydning både visuelt og historisk er det nye anlegget lagt under bakken. Slik vil også det opprinnelige, åpne kulturlandskapet med sine hauger og bautasteiner fortsatt være intakt.
Form, konstruksjon og detaljer
Adkomsten skjer fra en forplass felles med kirken, via en gangvei som fører ned på det gressdekkede taket av senteret. En vertikal, dobbel sylinder markerer anleggets inngang og de besøkende bringes ned i en sirkulær, åpen forgård. Fra denne føres de inn til vestibylen og vindushallen, som åpner seg mot Karmsundet – Nordvegens seilingsled.
Anlegget under bakken er todelt med kafé, kontorer etc. i forkant mot lyset og utsikten, mens utstillings- og opplevelsesarealet, som ikke er avhengig av dagslys, er plassert i bakkant og kjelleretasje. En smal slisse i bakken markerer en trapp ned til varemottaket.
Anlegget er i plasstøpt betong, utvendig ubehandlet og innvendig sandsparklet og malt. All trekledning innvendig i gulv, vegger og tak er i bøk, mens trappesylinderen innvendig, vestibylegulvet og den åpen adkomstgården er forblendet med hvit granitt. Glassveggen i vindushallen er Pilkingtons Planar-system, mens de øvrige vinduene er i kobberkledt, malt tre. Utvendig rekkverk er i herdet 12 mm glass, innspent i bunn.
Gjenreisingen av Avaldsnes kirke (Olavskirken) ble presentert i Byggekunst nr 2 1931.