Sand frukt og bær

Sand frukt og bær

I strandkanten på Sand

Arkitekt:
R21 Arkitekter AS


Sand frukt og bær
Sand frukt og bær
Sand frukt og bær i front, med selskapslokalet i den gamle sagbygningen bak.

Sand frukt og bær i front, med selskapslokalet i den gamle sagbygningen bak.

 
Rommene er organisert rundt en kjerne i midten, og treskoddene gir skjerming mot sol og innsyn.

Rommene er organisert rundt en kjerne i midten, og treskoddene gir skjerming mot sol og innsyn.

 
Det fleksible ytre skallet gir mulighet for variasjon i grensen mellom innerom og uterom.

Det fleksible ytre skallet gir mulighet for variasjon i grensen mellom innerom og uterom.

 
Annekset har utsikt alle veier. Dette har påvirket løsningen i form av fire åpne fasader.

Annekset har utsikt alle veier. Dette har påvirket løsningen i form av fire åpne fasader.

Sand frukt og bær
Sand frukt og bær
Sand frukt og bær
 
Sand frukt og bær
Sand frukt og bær
 

Sand frukt og bær er en 81 kvm stor hytte som ligger i vannkanten på Sand gård utenfor Sandefjord. I et av husene på gården bor foreldrene til R21-arkitekt Thomas Thorsnes, og den nye hytta erstatter et gammelt anneks til hovedhuset. Hytta er tegnet som en paviljong blant de andre bygningene rundt gårdstunet. Bygget har det samme fotavtrykket som det gamle annekset, som var falleferdig og måtte fornyes. Den kvadratiske formen er beholdt, i tre moduler på 3x3 m.

Navnet kommer av at eierne hadde planlagt å drive bærproduksjon på eiendommen, hvor annekset skulle brukes i produksjonen. Bærproduksjonen ble senere skrinlagt, men navnet fikk leve videre.

For ti år siden tegnet R21 om en gammel sagbygning på nabo- eiendommen til et selskaps- lokale, og mange av de samme ideene er videreført i hytta. Denne gangen er de bærende eikesøylene plassert på utsiden av glassveggen. Konstruksjonen står på en betong-kjeller som inneholder båthus og verksted, og består av fire sperrebind støttet opp av søyler. Kjernemodulen med sine 3x3 m består av bad og kjøkken. Kjøkkenet kan skjules av foldedører når det ikke er i bruk. Toppen av kjernen utgjør en mesanin. Når alle dører er åpne på sommerstid, fremstår bygningen som en enkel paviljong – et utekjøkken under et stort tak. Treskoddene lager et fleksibelt ytre skall som kan skjerme for sol og innsyn etter behov.

English Summary

Sand frukt og bær Cabin, Sandefjord

Architect: R21 Arkitekter

At Sand farm near Sandefjord, R21 Arkitekter have designed a new cabin where an old annexe previously stood. The cabin has the same footprint as its predecessor, and measures 81 sq.m.. The four sides of the square all offer views of the surroundings, and the wooden shutters create a flexible shell that offers privacy and shade from the sun.

Foto: Jon Arne Berg
Publisert på nett 15. oktober 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.