
Arkitekt:
AnneLise Bjerkan,
Bendik Manum
Et enkelt byggverk for en familie på fire. Hva trenger man egentlig?
- Ferdigstilt: 2010
- Adresse: , Resdalen, Meldal kommune
- Oppdragsgiver: AnneLise Bjerkan og Bendik Manum, sivilarkitekter MNAL
- Arkitekt: AnneLise Bjerkan, Bendik Manum
- Utførelse: Materialbanken AS (laftekasse), Snekker’n Buvika (vinduer), Olaf Hansen AS (pipebeslag) og byggherre (øvrig utførelse)
- Størrelse: 4-5 soveplasser (2+1+1+1), 11.5 kvm (BRA) klimatisert hytte, totalt 26.0 kvm (BTA) inkl. 5.0 kvm frittstående bod
- Kostnader: 160 000 NOK (eks. mva og egeninnsats)
- Fotokreditering: AnneLise Bjerkan og Bendik Manum
- Miljøopplysninger
- Beregnet energiforbruk: Meget lavt
- Energikilder: Ved (oppvarming) og propan (kokeapparat)
- Andre opplysninger: Fra tomtas store furutrær ser ut til å gi tilstrekkelig ved, hvilket i så fall innebærer CO2-nøytal oppvarming ved hjelp av solenergi/fotosyntese på tomta.
Da vi, en familie på fire, for noen år siden flyttet til Trondheim, ble det langt til vårt tidligere faste feriemål, en liten hytte vest i Telemark. Vi begynte derfor å se etter noe liknende i Trøndelag, en enkel hytte i et fint turområde, praktisk og komfortabel, men uten mye å vedlikeholde eller å bekymre seg over. Etter en tid kom vi over en ubebygd hyttetomt i det nordøstre hjørnet av Trollheimen, ved veis ende i et hyttefelt fra 70-tallet, med vei fram om sommeren og en km fra vei på vinterstid. Av den lille hytta i Telemark har vi sett hvor enkel en god hytte kan være, og med den erfaringen som utgangspunkt har vi prosjektert og oppført vår hytte i Meldal.
Hytta er en base for fjellturer sommer og vinter, men også et sted for bedagelig opphold. Den består av ett rom i laftet tømmer supplert med et uisolert inngangsparti/vaskerom/lager og med et frittstående uthus for do og oppbevaring av ved. Hovedrommet er dimensjonert for å være så lite at det er varmt etter kort tids vedfyring, men stort nok for komfortabel avslapping etter dagens skitur, og det er detaljutformet og innredet med tanke på god plassutnyttelse. Hvor nært kan man sitte en vedovn før det blir for varmt? Hvilken høyde er nødvendig i en overkøye for at man skal kunne sitte der og lese? Hvor tørkes våte klær? Kan veggene innholde ”hyller” for kaffekopp og småsaker?
Materialer, detaljering og utførelse er valgt med tanke på få arkitektoniske trekk, lang levetid og lite vedlikehold. Bygningen består gjennomgående av ”kortreiste” og lite bearbeidede naturmaterialer – laftekasse og annen trelast fra Vingelen, brukt takskifer fra Røros, vinduer fra Buvika, laftemose selvplukket i Trondheims bymark og naturstein fra grunneier. Det er ullisolasjon i gulv og trefiberplate i tak. Alle utvendige materialer er valgt med tanke på å kunne stå ubehandlet.
Hytta har ikke innlagt strøm, vann hentes i bekk eller oppkomme og toalettløsningen er muldo med separering og ”fordampingskammer” (ingen avrenning).
Uthus ble bygget som elementer i hagen i Trondheim og deretter kjørt til tomta på bilhenger og montert til ferdig hus på én dag. Hovedhyttas tømmerdel ble siden laftet og satt opp på tomta av Materialbanken AS, mens øvrig arbeid er utført på stedet av oss selv, med gode hjelpere i arbeidsintensive perioder. Nå gjenstår en badstue som vi håper å få bygget innen noen få år.
Mountain cabin, Trøndelag
Architect: AnneLise Bjerkan and Bendik Manum
This very small cabin for a family of four is based on a close analysis of the minimum functional requirements for a hiking- and leisure base. The structure is a single room, in timber log construction, the floor insulated with wool and with wood fibre in the ceiling. The shed was prefabricated in our garden in Trondheim and erected on site in a day.