Svevende benker på torget i Ålgård

Svevende benker på torget i Ålgård

Sveve over torget

Da Ålgård sentrum skulle fornyes, fikk Anne Truelsen Schultz i ATSITE og Imke Wojanowski fra Brandsberg-Dahls arkitekter mulighet til å boltre seg med å lage en aktivitets-park på en del av torget.


Benkene som slynger seg rundt plassen fungerer både som sittemøbel og balanse­rampe for store og små. 

Benkene som slynger seg rundt plassen fungerer både som sittemøbel og balanse­rampe for store og små. 

Svevende benker på torget i Ålgård
 
Svevende benker på torget i Ålgård
Svevende benker på torget i Ålgård
 
Svevende benker på torget i Ålgård
Svevende benker på torget i Ålgård
Svevende benker på torget i Ålgård

Landskapsarkitektene ønsket å skape et sted hvor både store og små ville ønske å bevege seg og være litt lekne. Resultatet er et -prosjekt hvor alt bølger og det omtrent ikke finnes én rett linje. 

Det mest iøyenfallende i aktivitetsparken er de lange benkene som slynger seg rundt plassen. De spesiallagde stålbenkene på sine tynne bein er dekket med tykke gummiplater og utviklet i sam-arbeid med Rampline. De fungerer både som sittemøbel og som -balanserampe eller lekestativ. Rundt benkene er det laget regnbed og plantet robuste lave busker og kirsebærtrær. Om kvelden skaper den integrerte belysningen lysende linjer i mørket. 

Også teglbelegget på plassen bølger svakt opp og ned, og danner et landskap av fordypninger og små koller. Intensjonen har vært at man skal bli litt utfordret i hvordan man går og beveger seg der, men også å samle regnvann i fordypningene og la det bli en attraksjon, slik at plassen også er spennende på regnværsdager. Landskapsarkitektene sier at fiskebeinsmønsteret i belegget har vært et godt mønster å jobbe med for å få det bølgende, og at de hadde et tett samarbeid med anleggsgartner for å prøve ut hvor mye det kunne bølge. 

Et viktig hensyn i prosjektet var at det skulle relatere seg til og sys godt sammen med resten av sentrumsløftet. Det kommer blant annet til syne i at tegldekket er det samme som i tilgrensende plass-arealer, som igjen spiller på teglen i den restaurert lokstallen ved siden av, som nå er kafé med uteservering. Puttene i belegget er koblet til det nye bekkeløpet, som renner langs utkanten av plassen til den oppgraderte kanalen gjennom Ålgård sentrum. 

Fakta

Aktivitetsanlegget på torget i Ålgård er del av Nye Ålgård sentrum, som er utviklet og tegnet av Dronninga landskap. Ålgård sentrum ble omtalt i Arkitektur N nr. 1 2019: Nye Ålgård sentrum.

English Summary
Floating Benches in the Square, Ålgård

Landscape architect: ATSITE

As part of the recent upgrade of downtown Ålgård (see issue 1/19 of this magazine), ATSITE, in collaboration with Brandsberg-Dahls architects, have created an activity park with long winding benches that stretch across the square.

Foto: Jon Arne Berg
Publisert på nett 09. desember 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2019. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.