Eksteriør

Transformasjon av en trafo

Transformasjon

Gjennom fem år med dugnadsarbeid har Haugen/Zohar Arkitekter sammen med mange andre realisert ideen om et felleshus for bygården på Torshov.


Trafoen i Torshovbyens Kvartal VIII, ca. 1925. Foto: Byarkivet

Trafoen i Torshovbyens Kvartal VIII, ca. 1925.

The electricity substation in quarter VIII of the Torshovbyen housing complex, 1925.

Foto: Byarkivet
 
Rommet inne i trafoen før ombygging. Mange muligheter.

Rommet inne i trafoen før ombygging. Mange muligheter.

The substation before refurbish-ment, ripe with possibilities. 

Etter fem år med dugnadsvirksomhet har Kvartal VIII fått et felleshus. Huset er i bruk 75% av uka, til alle typer aktiviteter. 

Etter fem år med dugnadsvirksomhet har Kvartal VIII fått et felleshus. Huset er i bruk 75% av uka, til alle typer aktiviteter. 

After five years of work, the housing block has its own little community centre. The building is in use 75% of the week.

 
Trafoen etter ombygging. Etter mange år med planlegging og dugnader er det elektriske anlegget flyttet ut og trafoen er blitt felleshus. Fra en av de første barnebursdagene i 2012. Foto: Katrine Nordli

Trafoen etter ombygging. Etter mange år med planlegging og dugnader er det elektriske anlegget flyttet ut og trafoen er blitt felleshus. Fra en av de første barnebursdagene i 2012.

The substation after transformation. The electrical installations have been moved and the building has become a social centre for the housing community.

Foto: Katrine Nordli
Aksonometri som viser sammenhengen mellom elementer og tiltak, og hvem som har bidratt til gjennomføringen av dem.

Aksonometri som viser sammenhengen mellom elementer og tiltak, og hvem som har bidratt til gjennomføringen av dem.

Axonometric showing the connection between the different elements, and who has contributed to the practical realisation.

Snitt gjennom gårdsrommet. Før, 1925 (over) og etter, 2013 (under). Trafoen er flyttet til en bunkers under bakken. 

Snitt gjennom gårdsrommet. Før, 1925 (over) og etter, 2013 (under). Trafoen er flyttet til en bunkers under bakken. 

Section through the courtyard. Before (Top) and after (bottom). The substation was moved to an underground bunker.

Eksteriør

Eksteriør

Exterior

Beboersammensetning Torshov Kvartal VIII i Oslo / 2013. Arkitektene Haugen/Zohar kartla nøye demografien i Kvartal VIII, både for bedre å kunne planlegge felleshuset, og for å finne folk med den nødvendige kompetansen for å være med å virkeliggjøre prosjektet. 

Beboersammensetning Torshov Kvartal VIII i Oslo / 2013. Arkitektene Haugen/Zohar kartla nøye demografien i Kvartal VIII, både for bedre å kunne planlegge felleshuset, og for å finne folk med den nødvendige kompetansen for å være med å virkeliggjøre prosjektet. 

Architects Haugen/Zohar mapped the demography of the residents of the housing complex, both for the planning of the communal house and to find people with the skills needed to realise the project.

 
Gjesteboka viser at folk setter pris på huset...

Gjesteboka viser at folk setter pris på huset...

 
Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Invitations to new activities: olympics!

 
Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Nye trafoaktiviteter! Invitasjoner utformet av beboer Vibeke Friis Knutzen. 

Invitations to new activities: opera!

Arkitektens beskrivelse

Våre sosiale mekanismer er de samme som for 2000 år siden; vi mennesker trenger nærhet, tilhørighet, friksjon og identitet, og vi vil være stolte av å være borgere i egen by. Det å tilrettelegge for et inkluderende rom i en bygård, der møter mellom mennesker kan finne sted, har vært hovedintensjonen i dette prosjektet.

Historie

Torshovbyen, som i dag består av ni kvartaler, er et av de største kommunale boligprosjektene i Oslo. Prosjektet var en del av en omfattende treårsplan for kommunal boligbygging i Kristiania, tegnet av boligdirektør og arkitekt Harald Hals med inspirasjon fra europeiske hagebyer. Torshov Kvartal VIII fra 1920 er en av datidens største kommunale boligbygg og består av 196 leiligheter. I hjertet av denne bygården har en bygning tilhørende Hafslund stått låst i 85 år: en transformatorstasjon, som i sin tid ble bygget med en svalgang i tre, men som etter oppføringen i 1925 ble erstattet av et murhus på grunn av klager på røykende ungdom som kunne forårsake brann.

Selvinitiert prosjekt 

Transformasjonen av trafoen er et selv-initiert prosjekt. Hafslund ble først kontaktet i 2006, parallelt med at ulike sosiale scenarioer for program ble diskutert og utarbeidet med beboerne. Dette ble starten på en fem-års dugnads-prosess med sikte på å grave ned selve transformatoren og dermed frigjøre bygningen til et felleshus for bygårdens 196 husstander. En åpen, dialogbasert prosess kartla alle relevante ressurser blant beboerne, både amatører og profesjonelle. Dette ga prosjektet en operasjonell ramme og var utslagsgivende for den videre prosessen, da ingen finansiering lå på bordet. Men arkitekter, ingeniører, økonomer, advokater, finsnekkere, lydteknikere, kunstnere, gartnere, elektrikere m.fl. var klare for å ta sin del av dugnadsarbeidet i tur og orden etter en tydelig fase- og arbeidsinndeling. 

På generalforsamlingen i 2007 ble det vedtatt å heve husleien med 100 kr i måneden pr. husstand for å kunne starte arbeidet med å flytte selve transformatoren ned i en betongbunker utenfor bygningen. Oppussingsarbeidene startet opp i 2008, og ble avsluttet i 2012. I dag rommer den tidligere transformatorbygningen på 75 kvm et felles hovedrom, kjøkken, bad og en mellometasje for overnattende gjester.

Bruk

Trafoen drives av en gruppe beboere som har ansvaret for løpende drift og utleie. Hver husstand har en kodet inngangsnøkkel, og reservering av huset blir gjort gjennom gårdens hjemmeside. Det nye felleshuset har bruksmuligheter for alle aldre, det er opptatt 75% av uken og har huset alle typer arrangementer. I tillegg kommer spontan bruk som ikke er reservert på forhånd. På 17. mai, sommerfester, sankthansaften og andre fine sommerkvelder, blir trafoens kjøkken og fasiliteter benyttet av andelshavere som spiser i hagen. 

Hvert år arrangeres også trafo-olympics, trafo-opera, “okseduell” med Italiagården og tour-de-trafo. 

Det er et mål for trafoen at det skal være en balanse mellom eksklusiv bruk av andelshavere enkeltvis, og felles bruk for hele borettslaget.

Fakta

Trafoen har i 2012 vært brukt til -følgende aktiviteter: 

72 overnattinger 36 barnebursdager 22 møter 37 voksenfester/ middagsselskaper/ familieselskaper 6 barnedåper/navnefester 2 konfirmasjoner 1 minnestund 11 julebord/juleavslutninger/ sommerfester/sammen- komster 12 klassefester 15 filmvisninger 7 styremøter 8 trafomøter 4 bandøving/øving/yoga 1 smykkeutstilling/salg 20 reservasjoner uten spesifikk aktivitetsbeskrivelse. 

English Summary
Transformation of an electricity substation

Architects: Haugen/Zohar Arkitekter AS

At the heart of a backyard of a housing complex from 1920, a former electri-city substation had been locked for 85 years. With the help of a lot of the local residents, architects Haugen/Zohar initiated a project to move the electrical plant into an underground bunker and transform the substation building into a shared common room for the block.

Today, the 75 sq.m. building contains a common room, kitchen, bathroom and a mezzanine for overnight guests. It is used for 75% of the week, and hosts all kind of events for all ages.

Transformasjon av en trafo
Publisert på nett 28. april 2017. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 6 – 2013. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.