Utsiktspunkt Bergsbotn

Utsiktspunkt Bergsbotn

Nasjonale turistveger / Utsiktspunkt Bergsbotn

Arkitekt:
Code:arkitektur

Ytterst på kanten av en klippe, der veien gjør en 180-graders-sving, ligger utsiktsbroen over Bergsbotn og balanserer som en gigantisk kompassnål. Bare midtpartiet er i kontakt med bakken.


Utsiktbroen krager ut i begge ender. Stålkonstruksjonen er konstruert for å svikte når man løper og hopper på den.

Utsiktbroen krager ut i begge ender. Stålkonstruksjonen er konstruert for å svikte når man løper og hopper på den.

The viewing bridge cantilevers out at both ends, and the steel structure moves when you walk or jump on it.

Utsiktspunkt Bergsbotn
Utsiktspunkt Bergsbotn
Utsiktspunkt Bergsbotn
 
Rekkverket i wirenetting tar opp bevegelsene i konstruksjonen.

Rekkverket i wirenetting tar opp bevegelsene i konstruksjonen.

The steel mesh railing allows for the movement of the structure.

Plan.

Plan.

Plan.

Langsnitt og oppriss.

Langsnitt og oppriss.

Long sections.

 
Snitt gjennom konstruksjonen.

Snitt gjennom konstruksjonen.

Section through the structure.

 
Snitt gjennom konstruksjonen.

Snitt gjennom konstruksjonen.

Section through the structure.

 
Snitt gjennom konstruksjonen.

Snitt gjennom konstruksjonen.

Section through the structure.

Arkitektens beskrivelse

Utsiktsbroen er tenkt som et fristilt og selvstendig objekt; et instrument like egenrådig i sitt forhold til stedet som kraftledningene som passerer over. Intensjonen har vært å løfte de besøkende ut av det nære og ut i det store landskapsrommet. 

Mot vest peker broen mot storhavet med Bergsbotn i forgrunnen. Mot øst stikker broen ut i rommet mellom elvedalen og fjellet Hesten. Utsynet mot havet, det første glimtet av hav for dem som kommer kjørende tvers over Senja, er den opplagte attraksjonen på stedet. Med prosjektet er fjellene over, og lien, uren og elven nedenfor gjort tilsvarende viktig. 

Konstruksjonen er 44 meter lang, fire meter bred og ti cm tykk. Stålbæringen er bevisst gjort fleksibel for å dramatisere opplevelsen. Både brukerne og vinden får utsiktsbroen til å svinge og vibrere. Langsgående stålbjelker og tregulvet av lerk ligger i samme sjikt og har samme dimensjon. Vekslingen mellom horisontale og bølgende deler av gulvet er konstruktivt motivert, og muliggjør utkragingen på seks og åtte meter i endene. Samtidig oppstår det steder å sitte, ligge, hoppe og løpe. 36 ulike stålbøyler binder konstruksjonen sammen på tvers.  

Rekkverk av wirenetting, uten håndløper, muliggjør bevegelsene i konstruksjonen og gir transparens både over og under dekket. Alle deler av anlegget er tilgjengelig med rullestol. Stålkomponentene er produsert på verksted i Estland og montert sammen på stedet med bolter.

Utsiktsbroen er belyst på undersiden om natten og i mørketiden. Dette gjør at det bølgende gulvet oppleves som svevende sett fra veien. Samtidig kan besøkende i mørke orientere seg etter lyslekkasjer mellom gulvbordene, uten selv å bli belyst. 

English Summary
Viewpoint Bergsbotn, Senja

Architects: Code:arkitektur

The viewpoint is located at the edge of a cliff, at a hairpin bend. Only the middle of the 44-metre structure is anchored to the ground, cantilevering out to the west and the east. The platform is only 10 centimetres thick, with enough flexibility in the steel beams to give a dramatic experience. A wire mesh railing allows for the movement. The structure is wheelchair accessible. 

Utsiktspunkt Bergsbotn
Publisert på nett 24. januar 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 8 – 2012. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.