Villa Borgen/Nilsen

Utfordrende åpenhet

Den rimelige tomten midt i et byggefelt hadde tilsynelatende lite å tilby beboerne. Sammen med arkitektene har de imidlertid tatt noen overraskende valg og vunnet mye på det.


Villa Borgen/Nilsen
Villa Borgen/Nilsen
Villa Borgen/Nilsen
Oppholds- og spiserom i den nedsenkede inngangsetasjen. 

Oppholds- og spiserom i den nedsenkede inngangsetasjen. 

Living/dining room on the sunken ground floor.

Villa Borgen/Nilsen
Fasade mot hagen.

Fasade mot hagen.

Facade facing the garden.

Plan 1
 

Plan 1

Plan 1

Plan 2
 

Plan 2

Plan 2

Snitt B-B
 

Snitt B-B

Section B-B

Snitt A-A
 

Snitt A-A

Section A-A

Arkitektens beskrivelse

Denne eneboligen er tegnet for et ungt par med to små barn. Byggherren ønsket tre og glass som de viktigste materialene. Tomten ligger i et byggefelt i utkanten av Trondheim. Den var rimeligere i anskaffelse enn mange av nabotomtene i og med at den ikke har direkte utsikt til Trondheimsfjorden. Tre sider av tomten grenser mot øvrige eneboliger i byggefeltet, mens den fjerde siden vender mot en vakker liten skog med buskas og større trær.

Huset er inndelt horisontalt i tre deler med svært forskjellig karakter: bakkeplan, privat etasje og takterrasse. Bakkeplan er ekstrovert og består av ett stort åpent rom som er delvis senket ned i terrenget. Rommet inneholder hovedinngang, hageinngang, kjøkken, stue, spisestue og en liten WC. Familien kan enkelt regulere innsyn og utsikt med gardiner og et fleksibelt belysningssystem, men de foretrekker vanligvis å holde fasaden åpen.

Annen etasje er introvert og privat. Den inneholder soverom, et arbeids- og oppholdsrom samt et baderom. Rommene er kompakte, med en relativt lav romhøyde. Vinduer er jevnt fordelt som åpninger i fasaden. Etter grundige studier av situasjonssnittet viste det seg at en takterrasse ville gi byggherren en flott utsikt mot landskapet på alle sider og mot Trondheimsfjorden. På denne måten er en relativt rimelig tomt omskapt til en førsteklasses beliggenhet. Rekkverket rundt takterrassen inneholder lagringsplass, kjøleskap, musikkanlegg, grill, el- og vannuttak.

Den øverste halvdelen av huset er bygget som en stiv «eske» av massivtreelementer. Esken står på seks slanke stålsøyler som er A-formet for å ta vindlast. Huset har balansert ventilasjon med luft-til-luft varmegjenvinner, varmepunpe basert på jordvarme for rom- og vannoppvarming og en effektiv peisovn.

English Summary
Villa Borgen/Nilsen, Trondheim

Architects: Brendeland & Kristoffersen arkitekter AS

The clients, a couple with two children, had specified glass and timber as the main materials. The site is in the middle of a new-build area, with no obvious view apart from a small wood to the rear. 

The resulting house has three very different parts: an extrovert, partly sunken ground level with a fully glazed façade, an introvert first floor with the private rooms, and a roof terrace with a wide view of the fjord above the surrounding houses. 

The upper part is constructed as a stiff timber box, balanced on the slender steel columns below.

Villa Borgen/Nilsen
Publisert på nett 30. august 2019. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 1 – 2009. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.