Villa Salotto

Villa Salotto

 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
 
Villa Salotto
1: Entré 2: Stue 3: Spiseplass 4: Kjøkken 5: Kjølerom/lager 6: Soverom 7: Barnerom 8: Arbeidsrom 9: Bad 10: Åpent ned
 

1: Entré 2: Stue 3: Spiseplass 4: Kjøkken 5: Kjølerom/lager 6: Soverom 7: Barnerom 8: Arbeidsrom 9: Bad 10: Åpent ned

Villa Salotto
 
Villa Salotto
Villa Salotto
Arkitektens beskrivelse

Byggherrene ønsket å bygge en bolig på en forholdsvis liten tomt i hagen til den ene parts foreldre. Barndomshjemmet er oppført i tegl, med mørkbeisede vinduer, dører og gesimsavslutninger. Forholdsvis liten plass på tomten la sterke føringer for plassering av bygningen. Husets oppholdssoner vender mot sør og vest, mens soverom og bad ligger inn mot terreng mot nord og øst. 

Planløsningen er organisert rundt en høyloftet stue over to etasjer, med trappeforbindelse til andre etasje og kjeller. Første etasje ligger på tre nivåer med et fall på ca. 30 cm mellom adkomstsone, stue, og kjøkken. I andre etasje ligger tre soverom, bad og et arbeidsrom mot utsikten i vest. 

De store glassflatene mot hagen gir en følelse av romslighet i forholdsvis små oppholdsarealer. Stuen og kjøkkenet henger sammen, og er underdelt av en tosidig peis, med passasje på begge sider. I andre etasje er gangsonen åpen mot stuen. Hvit­malte flater med små sprang og nisjer, peis og pipe fanger dagslyset, og tilfører interiøret et variert spill av lys og skygge.

Byggherrene ønsket seg en bolig med et rent og enkelt uttrykk. Det er ingen belistning i overgangene mellom vegg og tak, og alle vegger er malt lyse. Gulv i garderobe og på kjøkkenet er skiferbelagt. På gulv for øvrig er det lagt lønnetre.

Hjørnet mot sørvest, med glass og trefelter, er mørkbeiset, og fremstår som et møbel i interiøret, i overgangen mellom inne og ute.

Boligen er bygget som et tradisjonelt bindingsverkshus, som er platekledd i interiøret og forblendet med tegl i eksteriøret. Taket er beslått med sinkplater i de utkragede partiene, og det er benyttet perforerte stålplater i underkant for lufting av tak og vegg. 

English Summary
Villa Salotto

Architect: Askim/Lantto Arkitekter AS

The small site is part of an existing garden, the childhood home of one of the clients. The new building turns the living areas 

towards the south and west, with bed- and bathrooms to the north and east. The plan is organised around a central double-height living room, with a ground floor divided into three levels descending towards the garden. The house has clean, simple detail­ing, a timber frame clad in sheet materials internally with an exterior brick skin.

Villa Salotto
Publisert på nett 29. august 2018. Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. 3 – 2003. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven.